Συναίνεση: θέμα έκθεσης ιδεών

Συναίνεση: θέμα έκθεσης ιδεών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «συναίνεση» είναι πρώτης τάξεως θέμα για την έκθεση ιδεών στις Πανελλαδικές. Κάτι σαν τη «σημασία της ανάγνωσης» την οποία αναγκάστηκαν να υποστηρίξουν παιδιά που το μόνο βιβλίο το οποίο ξέρουν είναι το σχολικό εγχειρίδιο και ανάγνωση θεωρούν την αποστήθιση αποσπασμάτων. Τούτου δοθέντος, αν ήμουν εκπαιδευτικός θα έβαζα καλό βαθμό στην έκθεση που διάβασε ο κ. Τσίπρας προχθές στη Βουλή – κάνοντας τα στραβά μάτια στις ενδεχόμενες ανορθογραφίες εννοείται. Διότι ως πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας ανέπτυξε το θέμα εις βάθος και δεν περιορίστηκε στην απλή περιγραφή της σημασίας της λέξης. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις προϋποθέσεις της συναίνεσης, για τη φιλοσοφική αξία της και για τις προεκτάσεις της στην κοινωνία, την πολιτική και την ψυχική ισορροπία των συναινούντων. Και μίλησε απλά, όπως μιλούν όσοι έχουν δοκιμάσει τις ιδέες τους στο εκθεσάδικο της πολιτικής ζωής. «Για να υπάρξει συναίνεση πρέπει να υπάρξει αμοιβαίο όφελος», είπε. «Αν θες να σε βοηθήσω να ξεμπερδέψεις με τον Τούρκο, βοήθησέ με να ξεμπερδέψω με τον Παπαγγελόπουλο και τα Μάτια». Ποιος είπε ότι στο ψιλικατζίδικο της δημοκρατίας δεν υπάρχει και χώρος για ευγενείς ιδέες.

Σε ποιον απευθυνόταν προχθές ο κ. Τσίπρας; Στον Μητσοτάκη; Σε όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι καλό είναι να ξεχάσουμε τι έγινε πέρυσι –όχι πριν από δεκαετίες, πέρυσι– κοινώς να βάλουμε τα άπλυτα της δημοκρατίας στο ντουλάπι; Απλυτα της δημοκρατίας είναι και η σκευωρία Παπαγγελόπουλου και το έγκλημα στο Μάτι. Και θα παρέμεναν άπλυτα ακόμη κι αν δεν μας κυβερνούσε ο Τσίπρας αλλά η καλύτερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Κι αν δεν πάρει ό,τι ζήτησε για να δώσει τη συναίνεσή του τι θα γίνει; Θα κάνει μούτρα; Ή μήπως θα φωνάζει κάθε μέρα ότι η κυβέρνηση δεν πήρε όσα θα έπαιρνε αυτός στις Βρυξέλλες και αφήνει στον Ερντογάν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αν ήταν αυτός θα υποχρέωνε τον Τούρκο να τρέχει από πίσω του για να προλάβει. Με ποιον τρόπο θα τα έκανε όλ’ αυτά; Θα του έδειχνε τον Βαρεμένο για να τον τρομάξει; Το αντίστοιχο με την ανάγνωση στην έκθεση ιδεών είναι να ρωτήσεις τον μαθητή που έγραψε τόσο καλά για τη σημασία της ποιο βιβλίο διάβασε τον τελευταίο χρόνο. Αυτό είναι εκτός διδακτέας ύλης θα σου πει.

Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας και θα συναινέσει στον τρόπο αντιμετώπισης του Τούρκου και θα υποστούν αυτός και το κόμμα του τις συνέπειες από τη σκευωρία Παπαγγελόπουλου, τον κυνισμό του κ. Παππά και το μαζικό έγκλημα στο Μάτι. Και θα διαπιστώσει για μία ακόμη φορά ότι στην πολιτική συνταγή χρειάζεται και ο κυνισμός, όμως δεν φτάνει. Μόνον με κυνισμό δεν τρώγεται το πιάτο. Θα διαπιστώσει ακόμη, πόσο απέχουν οι εκθέσεις ιδεών από την πραγματικότητα. Ασε που μπορεί να διαβάσει και κάνα βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή