Η Μέρκελ στο Καστελλόριζο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιούλιος είναι τόσο φορτισμένος ιστορικά για την Ελλάδα που μπορεί να μετατρέψει σε προληπτικό ακόμα και τον πιο υλιστή. Τον Ιούλιο του 1965 ξέσπασε η σύγκρουση του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ με τον Γεώργιο Παπανδρέου που οδήγησε στη λεγόμενη «Αποστασία».  Τον Ιούλιο του 1974 πραγματοποιήθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τον Ιούλιο του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να συντριβεί εκτός Ευρωζώνης. Τον φετινό Ιούλιο η Αγία Σοφία μετατρέπεται εκ νέου σε ισλαμικό τέμενος, ενώ  ένταση με την Τουρκία εκδηλώνεται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Μια εξήγηση ίσως είναι ότι στο μέσον του καλοκαιριού εκτονώνεται η συσσωρευμένη κόπωση, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι εξελίξεις υπό την επιρροή βεβιασμένων αποφάσεων.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν «κλείσει» την πρόσβασή της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν συνεργάζεται όμως για την παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά την εκμεταλλεύεται για να δικαιολογήσει επιθετικές ενέργειες που ενισχύουν τον εθνικισμό στον οποίο επενδύει ο πρόεδρος Ερντογάν. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μελετήσει σενάρια τουρκικής απειλής και διαθέτουν σχεδιασμούς για να προκαλέσουν επώδυνες εκπλήξεις στη φίλη και σύμμαχο χώρα. Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα επέβαλλε στην Τουρκία μια καθαρή ήττα στον Εβρο. Μια νέα νίκη, αυτή τη φορά στο Αιγαίο, είναι εφικτή, όχι όμως βέβαιη. Πόσο πιθανή είναι μια σύγκρουση;

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με νόημα: «Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά». Ξέρει τι λέει ο πρωθυπουργός. Μετά το «κρας» του 2015, το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκουν οι υδρογονάνθρακες που κρύβονται στα έγκατα των «κυριαρχικών δικαιωμάτων», πέρασε «τελικά» στην Ευρώπη. Είναι λογικό η Αγκελα Μέρκελ να σηκώνει το τηλέφωνο και ο Ερντογάν να την ακούει.

Τα δάνεια ενώνουν την Ελλάδα με την Ευρώπη εδώ και 200 χρόνια και την προστατεύουν από τους Τούρκους. Τα πρόσφατα μνημόνια, όχι μόνο διέσωσαν τη χώρα, αλλά την «έδεσαν» με την Ευρώπη τόσο σφιχτά ώστε ενισχύουν περαιτέρω την εθνική ασφάλεια. Το πρώτο μνημόνιο εμφανίστηκε το 2010 με το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελλόριζο. Προ ημερών στο Καστελλόριζο εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, σαν Παναγία. Κάπως έτσι, ο φετινός Ιούλιος ίσως περάσει χωρίς νέες εθνικές επιτυχίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή