ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο τουρκικός επεκτατισμός

To 1937 o Χίτλερ, σε δημόσια εμφάνισή του, ανέφερε τη «θεωρία του ζωτικού χώρου», ισχυριζόμενος ότι η Γερμανία, για να ζει άνετα, χρειάζεται νέες περιοχές, ιδεολόγημα, που αποτέλεσε τη βάση για τις επιχειρήσεις προσάρτησης νέων εδαφών, με αποτέλεσμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2001 ο γερμανοτραφής καθηγητής Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι η Τουρκία, σε τριάντα χρόνια, θα είναι 150 εκατομμύρια και, συνεπώς, έχει ανάγκη «ζωτικού χώρου». Οι ιδέες του Νταβούτογλου γοήτευσαν τον φιλόδοξο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανερχόμενο τότε αστέρα στην τουρκική πολιτική σκηνή. Ο καθηγητής έγινε μέντοράς του και, μερικά χρόνια αργότερα, τον είδαμε υπουργό Εξωτερικών και αργότερα πρωθυπουργό.

Η Τουρκία του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια: Υλοποιεί τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα με πυραύλους S400 και αεροσκάφη F-35. Κατασκευάζει στο Ακούγιου πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Επεμβαίνει κατ’ επανάληψη στη Συρία και έχει προσαρτήσει εδάφη. Μπαινοβγαίνει στο Ιράκ κατά το δοκούν.

Χρησιμοποιεί υβριδικά τους μετανάστες στον Εβρο και στα νησιά, απειλώντας την Ελλάδα και εκβιάζοντας την Ευρώπη. Αλωνίζει στην ΑΟΖ της Κύπρου και στα αδειοδοτημένα οικόπεδα, μην υπολογίζοντας την Ε.Ε. και τις χώρες που έχουν πάρει δικαιώματα εξόρυξης. Προαναγγέλλει γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Απειλεί την Ελλάδα για νησιωτικούς χώρους, που υποστηρίζει ότι, δήθεν, κατέχουμε παρανόμως. Απειλεί με casus belli στην τυχόν επέκταση των χωρικών μας υδάτων από 6 σε 12 μίλια. Μπολιάζει τον τουρκικό λαό με την ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας», που εφηύρε. Υπογράφει, με μια Λιβύη σε εμφύλια σύρραξη, συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών, κατά παράβαση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου. Υπογράφει τη Συμφωνία του Βερολίνου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, την οποία, στη συνέχεια, παραβιάζει για να επιβάλει την παρουσία του στη Μεσόγειο, ενισχύοντας τον σύμμαχό του Σαράζ, ο οποίος περνά στην αντεπίθεση. Προκαλεί επεισόδιο ανοιχτά της Λιβύης, με γαλλικό πολεμικό πλοίο που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση του εμπάργκο, για να αποφύγει τον έλεγχο. Μετατρέπει το σύμβολο του Χριστιανισμού, την Αγία Σοφία, σε τζαμί, προσβάλλοντας και προκαλώντας όλον τον δυτικό κόσμο.

Ας μη λησμονούμε ότι τη ναζιστική Γερμανία οι τότε μεγάλες δυνάμεις την εκκόλαψαν, κάποιοι με στήριξη και χρηματοδότηση, πιστεύοντας, εσφαλμένα, όπως αποδείχθηκε, ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί της ή και να τη χρησιμοποιήσουν και κάποιοι με κατευνασμό και υποχωρήσεις. Ομως, όταν το φίδι έσπασε το τσόφλι, τους δάγκωσε όλους, φίλους, συνεργάτες και εχθρούς και προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ετσι και την ερντογανική Τουρκία, του «ζωτικού χώρου» και της παρανομίας: Κάποιοι τη στηρίζουν ή συνεργάζονται μαζί της, άλλοι τη χρηματοδοτούν και την ανέχονται και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να την κατευνάσουν. Η Τουρκία όμως πλέον επιτίθεται και προσβάλλει τους πάντες. Το αν θα ακολουθήσουν οι καταστροφές ουδείς μπορεί να το πει, η Ιστορία όμως, συνήθως, επαναλαμβάνεται.

Μήπως κάποιος θα πρέπει να θυμίσει στον δυτικό κόσμο, που ευθύνεται για την ενίσχυση της Τουρκίας, τη Βιέννη, τις πολιορκίες της, το 1529 και το 1683, τον Καρά Μουσταφά Πασά και τον Σουλεϊμάν τον Α΄ τον Μεγαλοπρεπή; Διότι η μνήμη τους και κοντή είναι και επιλεκτική. Πάντως εμείς θα αντισταθούμε στο παράνομο, στο ανήθικο, στο εξευτελιστικό και στο πιστόλι στο κρόταφο, είτε μόνοι, είτε και μετά πολλών. Ως Ελληνες!

* Ο κ. Νίκος Μανωλάκος είναι αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος διοικητής της ΑΣΔΕΝ, βουλευτής της Ν.Δ.  στην Α΄ Πειραιά και Νήσων.​