Θεωρείο (26.07.20)

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Αλλαγές στην προεδρία της κυβέρνησης

 
Ο… Ερντογάν ακύρωσε την εβδομάδα που μας πέρασε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς με τον τουρκικό στόλο σε κατάσταση ετοιμότητας, δεν ήταν ώρα για «διορθωτικές κινήσεις», οι οποίες πλέον είναι σε άμεση συνάρτηση με την αποκλιμάκωση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Οι πρώτες αλλαγές πάντως έχουν κλειδώσει και δεν είναι σε υπουργείο, αλλά στην προεδρία της κυβέρνησης. Οι γενικές γραμματείες συντονισμού συγχωνεύονται πλέον σε μια ενιαία γ.γ. Συντονισμού Κυβερνητικού Εργου με σκοπό τη βελτιστοποίηση του βηματισμού των κυβερνητικών πολιτικών ενόψει και των νέων αναγκών που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Νέος γενικός γραμματέας της ενοποιημένης πλέον γενικής γραμματείας Συντονισμού Κυβερνητικού Εργου θα είναι, όπως μαθαίνω, ο μέχρι τώρα γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης. 

 
Γερμανικές παρεμβάσεις
 

Η Γερμανία δεν παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μόνο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, αλλά και σε πιο χαμηλό επίπεδο. Η Ελλάδα πριν από λίγες μέρες έλαβε πρόσκληση για να παραστεί στην κλειστή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο 28 του μηνός. Πρόκειται για την Επιτροπή Κυρώσεων που συστήθηκε με βάση την απόφαση 1970/2011 για το καθεστώς των κυρώσεων που θεωρητικά επιβάλλονται στη Λιβύη. Η πρόσκληση «μυρίζει» και πάλι γερμανική παρέμβαση, καθώς πρόεδρος της Επιτροπής Κυρώσεων είναι η χώρα της Αγκελα Μέρκελ. Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων στη Λιβύη. Πλην της Ελλάδας έχουν προσκληθεί οι χώρες και περιφερειακοί οργανισμοί που έχουν εμπλακεί στην εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων, ανάμεσα στις οποίες το Μαρόκο, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Τουρκία, η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Συριζαϊκό «άριστα» σε έναν γαλάζιο
 
Εκεί όπου αποτυγχάνει η πολιτική, πετυχαίνει ενίοτε η… επιστήμη. Την περασμένη Πέμπτη, ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου αναγορεύτηκε σε διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας με ομόφωνο «άριστα». Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στο όνομα της επόπτριας καθηγήτριας που προήδρευσε της εξεταστικής επιτροπής: ήταν η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. ΥΠΕΞ. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις, η Σία Αναγνωστοπούλου έδωσε άριστα στον «γαλάζιο» βουλευτή και γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω γνωρίζει από φοιτητή.

 
«Γέφυρες» μεταξύ Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής
 

Ενα κρίσιμο θέμα για πολλούς ιερείς συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας. Μεταξύ άλλων τέθηκε επί τάπητος το μείζον θέμα της –τύποις– αναγνώρισης 4.400 ιερέων. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω ιερείς είναι πως ο νόμος του 1945 προβλέπει 6.000 ιερείς ανά την επικράτεια και σήμερα κατέχουν οργανικές θέσεις 10.400, με αποτέλεσμα, ιερείς κυρίως των ακριτικών περιοχών να αναμένουν την τυπική αναγνώριση από την Πολιτεία ώστε να καλύπτονται σε κρίσιμες παραμέτρους όπως τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης λύσης έχει παίξει ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που έχουν αναλάβει εκ μέρους της Πολιτείας να λυθεί μία σημαντική εκκρεμότητα και να λιώσουν οι πάγοι που κάποτε είχαν σχηματιστεί μεταξύ Αρχιεπισκοπής και της σημερινής κυβέρνησης όταν βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση.  
 
Το «κρυφό» μήνυμα του Ελπιδοφόρου
 
Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε και ένα σημαντικό μήνυμα προς τον πλανητάρχη, που έπρεπε όμως να αποκωδικοποιηθεί σωστά. Ο κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε και ο Τραμπ δεσμεύθηκε για «την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία». Για να κάνω τη μετάφραση: ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ζήτησε από τον Τραμπ να μεταφέρει στον Ερντογάν να μην ακουμπήσει το Πατριαρχείο.

 
Viral o Κουτσούμπας
 
Από τις καλύτερες στιχομυθίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολιτικό αρχηγό την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν αυτή με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο γραμματέας του ΚΚΕ δεν έδωσε ούτε το χέρι του, αλλά ούτε τον… αγκώνα του στον πρωθυπουργό. Οταν ο Μητσοτάκης του είπε χαριτολογώντας πως «δεν είναι ένδειξη καπιταλιστικής οικειότητας η αγκωνιά», ο Κουτσούμπας με πολύ σοβαρό ύφος του απάντησε «είναι γελοία λιγάκι η αγκωνιά. Είναι προτιμότερο να μιλάει ο άλλος κοιτάζοντας τον άλλον στα μάτια». 

 
Το δώρο του Τασούλα
 
Ο πρόεδρος της Βουλής, γνωστός ιστοριοδίφης, επέλεξε να κάνει ένα ιστορικό δώρο στους 300 βουλευτές για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον κατάλογο με τους 300 της πρώτης Βουλής του 1974 που προέρχεται από το ιστορικό αρχείο των εκδόσεων της «Καθημερινής».
 
Αινιγματική ανακοίνωση
 

Την παραίτησή του ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γεράσιμος Θωμάς, υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος. Το ερώτημα είναι γιατί, από τη στιγμή που ο ανασχηματισμός αργά ή γρήγορα θα γίνει, δεν περίμεναν να ανακοινωθεί η αντικατάστασή του με το γενικό πακέτο. Πάντως, οι παρατηρητικοί θα διαπίστωσαν πως στην τελευταία φράση της ανακοίνωσης Πέτσα, με την οποία γνωστοποιήθηκε η παραίτηση, αναφέρεται ότι «προσωρινά τα καθήκοντα του κ. Θωμά θα ασκεί ο κ. Χατζηδάκης μέχρι να ανακοινωθεί αντικαταστάτης», που πιθανότατα θα είναι η γ.γ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία όμως δεν θα είναι η μόνη γραμματέας που θα αναβαθμιστεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή