Αντετοκούνμπο και ρατσισμός

Αντετοκούνμπο και ρατσισμός

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει ρατσισμό. Είναι τόσο απλό. Στις περισσότερες γειτονιές ένας μαύρος αντιμετωπίζει διακρίσεις, αρνητισμό, απόρριψη, συχνά καταπίεση. Δεν είναι εύκολη η ζωή στην Ελλάδα για έναν έγχρωμο.

Αυτά τα αυτονόητα και γνωστά σε όλους είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε συνέντευξή του όπου μίλησε για τη φτώχεια των παιδικών του χρόνων στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που βιώνουν οι παράνομοι μετανάστες. Δεν είναι η Ελλάδα κάποιου είδους εξαίρεση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Δύσης. Εχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Εχει καλά και άσχημα, διαφορές και ομοιότητες. Αλλά, έχει και αυτή ρατσισμό.

Είναι μια χώρα λευκών, είπε ο «Greek Freak». Και χριστιανών ορθοδόξων, θα πρόσθετα εγώ. Και εναπόκειται στην πολιτεία, στους θεσμούς, και τελικά σε μας τους ίδιους, να δείξουμε ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε, οι λευκοί με τους μαύρους και τους Ασιάτες, οι χριστιανοί με τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους, οι πλειοψηφίες με τις μειοψηφίες.

Παρά τις κακουχίες και τις αδικίες που βίωσε στην Ελλάδα, ο Αντετοκούνμπο έχει επανειλημμένως αποδείξει πόσο αγαπάει τη χώρα μας (και χώρα του), πόσο τιμά την ελληνική σημαία. Και, φυσικά, μας έχει κάνει υπερήφανους, Η όλη του στάση καθιστά ακόμη πιο γελοίο το ρατσιστικό παραλήρημα του καθηγητή Κωνσταντίνου Καλέμη, τέως (μετά την άμεση απομάκρυνσή του) υπεύθυνου του υπουργείου Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης προσφύγων, ο οποίος σχολιάζοντας στο Facebook τις δηλώσεις του Αντετοκούνμπο, αναρωτήθηκε: «Τι δουλειά είπαμε ότι κάνει αυτή η μαϊμού;». Η απάντηση είναι απλή: Είναι επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ και σε αυτό που κάνει είναι από τους κορυφαίους του κόσμου.

Οσο για τον πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος που επέλεξε τον Αντετοκούνμπο για να επισημάνει ποιοι είναι Ελληνες και ποιοι όχι, τι να πει κανείς; Ντροπή.

Σε όλο τον κόσμο μιλούν για τον «Giannis» και περιγράφουν έναν από τους πιο διάσημους αθλητές ως «Greek» freak. Του χρωστάμε του Αντετοκούνμπο, δεν μας χρωστάει. Πέρα, δε, από μεγάλος αθλητής είναι και άνθρωπος με αρχές. Το δείχνει η τρυφερότητα με την οποία μιλάει πάντα για τους γονείς του και η αναγνώριση όσων έκαναν γι’ αυτόν.

Είναι αξιοπερίεργο, προκλητικό, αλλά και ανόητο, ότι κάποιοι εξαπολύουν χυδαιότητες κατά του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αντί να τον περιγράφουν ως συμπατριώτη τους, και να λένε με υπερηφάνεια ότι αυτός ο παγκόσμιου βεληνεκούς αθλητής είναι Ελληνας – και είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή