Ας μην ξεχνάμε τα μουσεία μας

Ας μην ξεχνάμε τα μουσεία μας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομεσήμερο. Η ζέστη αποπνικτική, δεν έβρισκες αέρα ν’ ανασάνεις. Στη σκιά των δένδρων της Βασιλέως Ηρακλείου, καμιά δεκαριά άνδρες των ΜΑΤ έπιναν φραπέ και κουβέντιαζαν –για τι άλλο;– για τις επερχόμενες διακοπές. Είχα πάρει μαζί μου βεντάλια. «Κι αν δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά;», σκεφτόμουν. Τελικά, η δροσιά που με τύλιξε μπαίνοντας στις πρώτες κιόλας αίθουσες, με τους εντυπωσιακούς αρχαϊκούς κούρους και τη συγκινητικής ομορφιάς κόρη Φρασίκλεια, διέψευσε κάθε ανησυχία μου. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αντέχει και στον καύσωνα!

Φορούσα μάσκα, όπως όλοι οι επισκέπτες. Λιγοστοί ήταν, βέβαια, για να είμαι ειλικρινής. Και ξένοι στην πλειονότητά τους. Οπως η Ιμανουέλε και ο Μαρκ, από την Ολλανδία, που ήρθαν στην Ελλάδα για να γιορτάσουν τη δέκατη επέτειο της σχέσης τους. Ο Μαρκ που μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους έφτασαν στην Κρήτη από το Ανόβερο και θα επιστρέψουν στη Γερμανία μέσω Αθήνας, για να δουν τα αξιοθέατα και της ελληνικής πρωτεύουσας. Αλλά και ο Τζέιμς, δάσκαλος από το Μπρίστολ, που ακύρωσε τις προγραμματισμένες διακοπές του στην Ισπανία γιατί θεωρεί την Ελλάδα πιο ασφαλή χώρα.

«Πάμε καλά. Τουλάχιστον καλύτερα από τις πρώτες εβδομάδες της επαναλειτουργίας μας. Τότε ζήτημα ήταν αν μετρούσαμε τριάντα επισκέπτες κάθε μέρα», μου είχε πει νωρίτερα η υπάλληλος στο γκισέ των εισιτηρίων.

Καλά, τρόπος του λέγειν. Εκεί που η επισκεψιμότητα των μουσείων μας έσπαγε κάθε χρόνο το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η πανδημία τους έκοψε τη φόρα. Οι άνθρωποί τους, μετά το σοκ του τρίμηνου κλεισίματος, επιστράτευσαν όλες τους τις δυνάμεις για την επανεκκίνηση, για να προσφέρουν ασφαλή περιήγηση, σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα. Και τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά τους: λιγότερα έσοδα, περισσότερα προβλήματα…

Αυτό το ζόρικο, αλλοπρόσαλλο καλοκαίρι, λοιπόν, ας μην ξεχνάμε τα μουσεία μας. Χρειάζονται τη στήριξή μας. Πόσοι συμπατριώτες μας έχουν θαυμάσει τους θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου; Πόσοι έχουν αφιερώσει ένα πρωινό για να ανηφορίσουν στην Ακρόπολη; Πόσοι γνωρίζουν τη μοναδική στον κόσμο συλλογή χάλκινων αγαλμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά; Πόσοι έχουν διαβεί το κατώφλι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (αλλά χύνουν δάκρυα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί);

Την ώρα που έφευγα, ο ήλιος είχε κρυφτεί πίσω από τις πολυκατοικίες της οδού Πατησίων. Πέρασα μπροστά από την εντυπωσιακή υπεραιωνόβια ελιά (1.300 ετών), το νέο στολίδι στον «αναγεννημένο» κήπο του πρώτου μουσείου της χώρας. Αλλος ένας λόγος να το επισκεφτεί κανείς αυτό το θέρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή