Φαινομενική απουσία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ένα παράδοξο –για ορισμένους– στην κρίση η οποία εξεδηλώθη στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις έρευνες για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που αδειοδότησε η κυβέρνηση της Λευκωσίας. Ηταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα αντιδρούσε και ότι η Ελλάς θα συμπαρίστατο στην Κύπρο. Αναμενόμενες και οι όποιες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως καθώς επίσης και των ΗΠΑ.

Εκπληξη προεκάλεσαν δύο ενέργειες του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Να θέσει στη διάθεση της Γαλλίας τη στρατιωτική βάση της Κύπρου και να παράσχει άδεια διεξαγωγής ασκήσεων στους Ρώσους σε περιοχή ανήκουσα στην κυπριακή κυριαρχία. Αλλά ενώ παρατηρείται ένας συνωστισμός δυνάμεων περί την Κύπρο, υπάρχει μια ηχηρότατη απουσία του Ηνωμένου Βασιλείου από το προσκήνιο εις την παρούσα συγκυρία.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδιοργανωθεί μετά την έξοδο από την Ε.Ε. Και όντως η Βρετανία δεν είναι στο προσκήνιο της κυπριακής περιπλοκής σε αυτή τη φάση. Η «απουσία» της, ωστόσο, από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν οφείλεται σε «αδυναμία», αλλά προκύπτει από θέση ισχύος.

Μια επιπόλαιη ανάγνωση της «συνθήκης εγκαθιδρύσεως και συμμαχίας» της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πόσο ισχυρότερη είναι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, εν συγκρίσει με οποιαδήποτε άλλη δύναμη, περιλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδος και της Τουρκίας. Αλλά και αργότερα, στο απορριφθέν «σχέδιο Ανάν», που έβριθε ασαφειών και αντιφάσεων, ένα θέμα προσδιοριζόταν με σχολαστική σαφήνεια. Και αυτό ήταν το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται απλώς ότι η Βρετανία έχει στην Κύπρο κυρίαρχο έδαφος, με ακτογραμμή περίπου 57 χιλιομέτρων, στο νότιο τμήμα της νήσου, που ουδέποτε ενετάχθη στην Ε.Ε., με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Δεν πρέπει να αγνοεί κανείς επίσης ότι, μετά την έξοδο από την Ε.Ε., λόγοι γεωστρατηγικοί ωθούν τη Βρετανία πλησιέστερα προς την Τουρκία, και αυτό θα γίνει σύντομα αντιληπτό. Εάν κάποιοι στην Αθήνα ή στη Λευκωσία φρονούν ότι «η Βρετανία κείται μακράν», απλώς πλανώνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή