Ενα θέμα κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια ξανανοίγει, προκαλώντας δικαίως πολλές αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Ενώ είδαμε και πάθαμε να φύγουν από τους δρόμους οι διαφημιστικές πινακίδες –η τοποθέτησή τους κατά μήκος των οδών είναι αυταπόδεικτα δυνατόν να αποσπά την προσοχή των οδηγών και επομένως να αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την οδική ασφάλεια, όπως έχει αποφανθεί στο παρελθόν η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης–, με πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αυτές επιστρέφουν στους δρόμους.
Θυμίζουμε ότι οι υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες απαγορεύθηκαν και με τη «βούλα» του ΣτΕ το 2007, αναγκάζοντας την πολιτεία για τα επόμενα τρία χρόνια να προχωρήσει σε ξήλωμά τους σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκτός από την αντιπολίτευση που έχει ξεσηκωθεί και κάνει λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας του αστικού περιβάλλοντος, η συγκεκριμένη ΚΥΑ προκαλεί και εσωτερικές αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις στο κυβερνών κόμμα.
«Είμαι υπέρ της καταργήσεως. Οι διαφημίσεις πρέπει να φύγουν από τους δρόμους. Στην Ηλεία κάθε χρόνο χάνεται ένα μικρό χωριό στη διαδρομή από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο», δήλωσε ξεκάθαρα ο Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής του νομού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού.
Η απόφαση είναι πράγματι δυσερμήνευτη όσο κι αν το υπουργείο Εσωτερικών απαντάει στην έντονη κριτική με το επιχείρημα ότι εισάγονται για πρώτη φορά ρητές απαγορεύσεις και οι κανόνες που διέπουν την υπαίθρια διαφήμιση γίνονται πιο αυστηροί. Αλλά ακόμη κι έτσι να είναι, το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση εγείρει σοβαρά ερωτήματα, τα οποία διατύπωσε εύγλωττα ο Γιώργος Πατούλης, γνωστός πολέμιος των διαφημιστικών πινακίδων. Τι είπε ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης; Το αυτονόητο. «Προτού ανακοινωθεί η ΚΥΑ, θα έπρεπε να έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης, σοβαρής και υπεύθυνης συζήτησης, αφού η συγκεκριμένη δραστηριότητα επηρεάζει την οδική ασφάλεια αλλά και την αισθητική εικόνα των πόλεων και των περιφερειών μας».
Η αλήθεια πάντως είναι πως το παρελθόν δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι οι πιο αυστηροί κανόνες τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση θα τηρούνται. Για πολλά χρόνια η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη, στα όρια ή εκτός ορίων νομιμότητας, ένα άναρχο τοπίο με διαφημιστικές πινακίδες που φύτρωναν δεξιά κι αριστερά κατά παράβαση κάθε σχετικής διάταξης.
Και πολλοί έκαναν ότι δεν έβλεπαν τις παράνομες ρεκλάμες γιατί τα λεφτά ήταν πράγματι πολλά για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστές, διαφημιζόμενους αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και γι’ αυτό αρκετοί δημοτικοί άρχοντες είχαν δείξει αξιοσημείωτη απροθυμία στην απομάκρυνση των πινακίδων και στην επιβολή του νόμου. Προφανώς παραμένει δύσκολο να πεις όχι…