Τέλεια καταιγίδα(;)

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, την ίδια στιγμή που, παρά το άνοιγμα της χώρας για τον τουρισμό, τα έσοδα αναμένονται πενιχρά. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σοβαρές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, για ένα διάλογο με την Αγκυρα, που ούτε εύκολος ούτε όμως και δεδομένος είναι.

Εν ολίγοις, η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας πιθανής τριπλής κρίσης, οικονομικής, υγειονομικής αλλά και εθνικής. Κανείς δεν μπορεί να προοικονομήσει τι θα συμβεί το φθινόπωρο, ωστόσο τα συστατικά υλικά μιας «τέλειας καταιγίδας» υπάρχουν. Δεν θα είναι εύκολη καμία πολιτική απόφαση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αδράνεια μπορεί να αποτελέσει επιλογή. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας φέρει σοβαρά τραύματα από το παρελθόν, αλλά και στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν.

Την ίδια στιγμή, ολόκληροι τομείς της οικονομίας κινδυνεύουν με κατάρρευση, ιδιαίτερα οι υπηρεσίες εστίασης, ο τουρισμός, οι μεταφορές. Τα ευρωπαϊκά χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί πρέπει να τοποθετηθούν στρατηγικά. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το άλμα στην οικονομία της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, έστω και με καθυστέρηση, έστω και με παραλείψεις που εκ των πραγμάτων υφίστανται.

Ο… καταιονισμός με ευρώ προς τομείς στατικούς της οικονομίας δεν θα προσδώσει τίποτα και μετά λίγους μήνες η αγορά θα είναι και πάλι «στεγνή» από ρευστότητα. Το έργο της ομάδας ελέγχου για τη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον.

Στον –όχι πολύ μακρινό– ορίζοντα αυτής της περιόδου είναι, βέβαια, και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Εως τώρα φαίνεται ότι οι δύο πλευρές συζητούν για την αναζωογόνηση μιας διαδικασίας επαφών, των αποκαλούμενων διερευνητικών.

Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια αναζωογόνησης αυτού του διαλόγου, ώστε να έχει νόημα, έγινε την περίοδο 2013-2015, επί των ημερών του τότε υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ουσιαστικά ενέταξε σε αυτή τη διαδικασία της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διευρύνοντας την ατζέντα, από την αποκλειστική συζήτηση περί των χωρικών υδάτων που διεξαγόταν έως τότε.

Πρακτικά η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την ανάγκη αλλαγής αυτού του πλαισίου, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία κατέρχεται με προτάσεις για «άνευ όρων» διάλογο. Από τον συμβιβασμό μέχρι τη ρήξη υπάρχει τεράστια απόσταση και έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή