Θεωρείο (02/08/2020)

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνες αποστολές με καθαρά μηνύματα

Η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο «καυτών» εξελίξεων. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία, ήταν αυτή που ανέλαβε από πλευράς της Αθήνας να συνομιλεί με τον εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Η έμπειρη διπλωμάτης τα κατάφερε εξαιρετικά απέναντι στον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, στέλνοντας ανά περίσταση τα σωστά μηνύματα μεταξύ κόκκινων γραμμών και ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, που αποτελούν μία ισορροπία τρόμου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξ ου και πήρε τα εύσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την επικίνδυνη αποστολή που έφερε εις πέρας. Μέχρι την επόμενη βεβαίως…

Γιατί έφυγε ο Τσιόδρας από το προσκήνιο;

Οποιος παρακολουθεί σταθερά τη στήλη θα θυμάται πως εντός της εβδομάδας ασκήσαμε έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την επιτυχία που είχε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες μετά να είμαστε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις και επαναφορά μέτρων που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Η κριτική δεν άρεσε σε όλους καθώς χαρακτηρίστηκε σκληρή έως άδικη. Την ίδια άποψη, ωστόσο, περί λάθος χειρισμών της κυβέρνησης μετά την άρση του lockdown έχει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος όπως έχετε αντιληφθεί έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός: οι αρκετές διαφωνίες με τη διαχείριση της κατάστασης.

Know how από την… Ελλάδα

Ενα από τα βασικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταφέρει να αναβαθμίσει την Ελλάδα σαν εικόνα και σαν brand. Να σταματήσει δηλαδή να είναι η χώρα που μόνιμα «έχει δυνατότητες» αλλά είναι ανοργάνωτη και πρόχειρη. Στο τελευταίο ταξίδι της πρωθυπουργικής αποστολής στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, φάνηκε πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει και σε αυτόν τον τομέα. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης είχε διάφορες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της για την αξιοποίηση του πακέτου Ανάκαμψης. Αρκετοί ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες ξένων χωρών από Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία που ζήτησαν το… know how για το πώς οργανώνουμε την επεξεργασία των προγραμμάτων. Αν μη τι άλλο πρωτότυπο για την Ελλάδα.

Συνάντηση Ντόρας – Ντιμιτρόφ

Ενα ενδιαφέρον τετ α τετ μαθαίνω πως είχε την περασμένη Τετάρτη η Ντόρα Μπακογιάννη στο περιθώριο του 22ου Συμποσίου της Σύμης. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ και αντάλλαξαν απόψεις για τη σταθερότητα στην περιοχή, για θέματα πανδημίας, καθώς και τη διαδικασία ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Η Ντόρα άλλωστε πάντα διατηρεί ένα ευρύ φάσμα συνομιλητών εκτός Ελλάδος.

Προσέγγιση στον Καμμένο

Θα σας πω ένα παρασκήνιο από αυτά που ξέρω πως σας αρέσουν πολύ. Τις προηγούμενες ημέρες (πολύ) Δεξιός καθηγητής Πανεπιστημίου, που έχει επικριθεί για ρατσιστικό περιεχόμενο στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσέγγισε τον Πάνο Καμμένο ώστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ  –που τυπικά δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους– να συμμετάσχει σε ένα ευρύτερο δεξιό σχήμα που θα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση κυρίως στα εθνικά. Η προσέγγιση ήταν άκαρπη καθώς η απάντηση που πήρε από τον πρώην ΥΕΘΑ ήταν αρνητική, καθώς δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην πολιτική.

Αγεφύρωτα χάσματα

Να ξέρετε πάντως πως με αφορμή τα εθνικά θέματα γίνονται ευρύτερες προσπάθειες προσεγγίσεων. Μία ακόμα είναι από «ορφανά» της Κεντροδεξιάς προς τη σαμαρική πτέρυγα. Η προσπάθεια ωστόσο πέφτει στο κενό, καθώς τα «ορφανά» θεωρούνται πως επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν φιλική στάση προς την κυβέρνηση της Αριστεράς, κάτι που οι σκληροί Δεξιοί το θεωρούν χειρότερο από το προπατορικό αμάρτημα.

Δεύτερες σκέψεις

Αν δεν βρεθεί κάποιος που είναι δεδομένο πως θα τα πάει καλύτερα, τότε ο Στέλιος Πέτσας δεν πρόκειται να αφήσει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο άλλοτε διευθυντής του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να μην έχει κάποιο σπουδαίο επικοινωνιακό χάρισμα, όπως είχε άλλοτε ο Δημήτρης Ρέππας ή ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει πέσει σε κάποιο λάθος, που για την ηλεκτρική καρέκλα που κάθεται είναι πολύ σημαντικότερο. Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι υπό εξέταση…

Τρεις αιχμές

Η επιστολή παραίτησης του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Κράνη, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, περιελάμβανε τρεις αιχμές, άγνωστο προς ποια κατεύθυνση. Η πρώτη είναι το σημείο που λέει πως έβλεπε τα θέματα της Δικαιοσύνης «από την οπτική του δικαστή και όχι μόνο του πολιτικού». Η δεύτερη είναι το σημείο που λέει ότι ανταποκρίθηκε «στο μέτρο που ζητήθηκε η συμβολή του γραφείου μου στην παραγωγή νομοθετικού έργου», αφήνοντας να εννοηθεί πως ήταν σχετικά αποκομμένος. Η τρίτη και τελευταία αιχμή είναι εκείνη που κάνει λόγο για παρέμβαση από «εξωτερικούς παράγοντες». Σε μία ανακοίνωση τρεις αιχμές δεν είναι λίγες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή