Αμύνονται περί πάρτης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα την άνοιξη προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για την τρέχουσα έξαρση των κρουσμάτων. Για παράδειγμα, όσοι επιθυμούν να έχουν δημόσιο λόγο για τα τεκταινόμενα περί του κορωνοϊού (δηλαδή, άποψη π.χ. για την πιθανή πορεία της πανδημίας, για τα μέτρα που λαμβάνονται ή για εκείνα που πιστεύουν πως πρέπει να ληφθούν) θα ήταν καλό να αναλογιστούν ότι οι απόψεις όσων εξέφρασαν θέση κατά την πρώτη φάση της πανδημίας κρίθηκαν και είναι νωπές στη μνήμη.

Στο μικροσκόπιο τίθενται και όσα ελέχθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα για το πότε πρέπει να ληφθεί η απόφαση για τη γενικευμένη χρήση της μάσκας.

Το ανοιξιάτικο lockdown ήταν αποτελεσματικό, καθώς επέτρεψε στο ΕΣΥ να θωρακιστεί για την αντιμετώπιση των κρισιμότερων περιπτώσεων, ενώ το άνοιγμα των σχολείων αποδείχθηκε διόλου καταστροφικό, αφού δεν υπήρξαν, ευτυχώς, κρούσματα.

Το ίδιο συνέβη και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, παρότι υπήρξαν πολλοί που ζήτησαν την αναβολή τους. Την περασμένη άνοιξη, υπήρξαν φωνές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εμφανίστηκαν να υπερασπίζονται τα καταστροφολογικά σενάρια, σε βαθμό που έδειχνε πως δεν ασκούν κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις με θεσμικά κίνητρα, αλλά μόνο με κομματικά. Τώρα οι ίδιες φωνές αρχίζουν να γκρινιάζουν πάλι για τα μέτρα της κυβέρνησης, δηλαδή γιατί «άνοιξε» την οικονομία, ενώ την άνοιξη γκρίνιαζαν γιατί «έκλεισε» την οικονομία. Βέβαια, θα βρουν κάτι μεταξύ των λεπτομερειών όσων ζητούσαν για να δικαιολογήσουν τις αστοχίες τους.

Οσοι πολίτες δεν επιθυμούν να συνταχθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά αυτής της κομματικής αποχρώσεως διελκυστίνδας κλείνονται στο καβούκι τους μπροστά στην πολιτική και κοινωνική ανωριμότητα. Ας πούμε, ποιος ευθύνεται για τα κάθε λογής πάρτι που προκαλούν το κοινό αίσθημα; Τι είδους προστασία ζητούμε από την κυβέρνηση όταν εμείς οι ίδιοι εμφανιζόμαστε να μην εφαρμόζουμε τα μέτρα;

Πόσο σοβαρό είναι οι θαμώνες των μπαρ να συνωστίζονται, περιφρονώντας τον ηλικιωμένο που αυτοπεριορίζεται σπίτι; Ποια κοινωνική ευθύνη έχουν οι καλλιτέχνες που δεν τηρούν τους όρους πληρότητας μιας συναυλίας; Καμία! Οι παραβάσεις των προληπτικών μέτρων που κατεγράφησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο δείχνουν το εύρος της χαλάρωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Εντέλει, η ευθύνη είναι όλων ή μήπως μόνο του Χατζηπετρή;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή