Ζημιά σε εικόνα και ουσία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που εκθείαζαν για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την πανδημία, πολύ εύκολα και γρήγορα θα αρχίσουν να αναδεικνύουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάποια νησιά, όπως και στην ενδοχώρα.

Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν και λένε στο BBC, στο CNN και σε άλλα μεγάλα δίκτυα του κόσμου, πόσο καλά τα πήγε η Ελλάδα, θα αρχίσουν με την ίδια έμφαση να επισημαίνουν την όποια αρνητική εξέλιξη αν συνεχιστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας σε μπαρ και παραλιακά κέντρα διασκέδασης, και κυρίως η αύξηση των κρουσμάτων.

Δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο από το να καταγράφουν με επαγγελματισμό την πραγματικότητα, όπως το έκαναν και τον Ιούνιο όταν πρόβαλλαν με εξαιρετικά θετικά ρεπορτάζ την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας από τις ελληνικές αρχές και τη σοβαρότητα που είχαν επιδείξει οι Ελληνες πολίτες.

Οπως τότε η θετική προβολή βοήθησε σημαντικά στην εκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας –δεν πρόκειται να ξεπεράσει το μισό της περυσινής, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες ελπίδες για περιορισμό της καταστροφής σε ετήσια βάση– έτσι τώρα η αντίστοιχη αρνητική προβολή θα ζημιώσει έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Παρότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, είναι προφανές ότι η «απειλή» για τον τουρισμό ελλοχεύει στα νησιά. Σωστά οι έλεγχοι εστιάζονται στα πλέον προβεβλημένα –Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο– όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Αλλά το πρόβλημα δεν εξαφανίστηκε.

Οι ειδικοί θα αποφανθούν εάν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, ωστόσο τα μηνύματα είναι ανησυχητικά.

Η κυβέρνηση μιλάει για εντατικούς ελέγχους, επιβάλλει νέα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ακόμη και στους ανοιχτούς των πλοίων, απαγόρευση των όρθιων πελατών σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κ.λπ.

Αυτή η μάχη σε ό,τι αφορά την εικόνα –που στην περίπτωση της Ελλάδας λόγω της δυσανάλογα μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, είναι και ουσία– έχει να κάνει με την εγρήγορση όλων. Τα πολύ καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας την άνοιξη οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό και στην υπεύθυνη συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών.

Για να μην πληγεί η θετική εικόνα, και για να αποτραπεί ένα καταστροφικό για την οικονομία νέο lockdown, πρέπει κυβέρνηση, τοπικοί παράγοντες, και κοινωνία, εγκαίρως να επιδείξουν την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή