Θεωρείο (04/08/20)

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hμέρα ανασχηματισμού

Οπως φαίνεται έφτασε η ώρα, καθώς σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθούν οι «δομικές αλλαγές» που θέλει ο πρωθυπουργός. Μην περιμένετε ωστόσο, όπως πολλάκις έχουμε πει, κάτι σαρωτικό. Μέχρι χθες, δεν υπήρχε στο πλάνο αλλαγή υπουργού, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να χαλάσει τη χημεία που έχει αυτή τη στιγμή το σχήμα, κρατώντας το χαρτί του σαρωτικού ανασχηματισμού για αργότερα.

Αναβαθμίσεις

Η αναμενόμενη αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη σε θέση αναπληρωτή υπουργού με βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση του πακέτου των 72 δισ., είναι πιθανόν να αναβαθμίσει τον σημερινό γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Θανάση Πετραλιά σε θέση υφυπουργού.

Και νέες «είσοδοι»

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής του ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), επί υπουργίας Γ. Στουρνάρα, Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται να βρεθεί στο Εργασίας. Από εκεί και πέρα η κ. Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, είναι πιθανόν να αναβαθμιστεί σε υφυπουργό. Αντίστοιχα, υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης και της κ. Λοΐζου, σημερινής γενικής γραμματέως Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών.

Βουλευτές στην εξίσωση

Από βουλευτές εξετάζονται οι περιπτώσεις του κ. Χρήστου Ταραντίλη που έχει συζητηθεί τόσο για εκπρόσωπος –παραμένει ο Στ. Πέτσας– όσο και για υφυπουργός Παιδείας, αλλά και ο Γιάννης Μπούγας που ήταν πρόεδρος της Προανακριτικής. Ενώ από γυναίκες έχει  συζητηθεί το όνομα της Ζωής Ράπτη.

Προσθήκη στο Υγείας

Ανάμεσα στις διορθωτικές κινήσεις που εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι και η προσθήκη ενός υφυπουργού στο υπουργείο Υγείας, πιθανότατα με αρμοδιότητα την πανδημία, καθώς όπως φαίνεται το θέμα του κορωνοϊού όχι μόνο δεν θα φύγει, αλλά θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη. Ενδεικτικό το χθεσινό μήνυμα που εκπέμφθηκε από τον ΠΟΥ, το οποίο έλεγε πως μπορεί η θεραπεία να αργήσει πολύ ή να μην έρθει και καθόλου.

Αιχμές Τσακαλώτου προς Κουμουνδούρου

Με μία συνέντευξη που έμοιαζε περισσότερο με κατάθεση ιδεολογικής πλατφόρμας ενόψει της συνέχειας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφενός επέμεινε να κοιτάζει προς τα αριστερά και όχι προς το κέντρο, αφετέρου άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα –χωρίς να αναφέρει το όνομά του– για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν γίνεται να κάνεις ηγεμονική τη θέση σου για το κράτος, τις λειτουργίες των μηχανισμών του (ιδεολογικών, κατασταλτικών κ.λπ.), αν ο λόγος σου περιορίζεται στο ότι πρέπει να φύγουν οι κακοί για να έρθουν οι καλοί», είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Εποχή» και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», ενώ κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την Κουμουνδούρου για αντιπολίτευση με επικοινωνιακούς όρους: «Το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό – δεν γίνεται να νικήσεις τον αντίπαλο χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του, παίζοντας στο γήπεδό του», είπε. Ο Τσακαλώτος δείχνει πως, παρά την ανακωχή που έφερε η πανδημία, θα προωθήσει ενόψει συνεδρίου τη δική του ατζέντα.

Δυσφορία Θεοχάρη για Κύπρο 

Τη σαφή διαφωνία του για την απόφαση της Κύπρου να υποβιβάσει την Ελλάδα από την κατηγορία Α στη Β με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. «Είναι μια απόφαση την οποία δεν κατανοώ, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη, δεν ξέρω σε ποια κριτήρια ακριβώς στηρίχτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών. Το δεδομένο, πάντως, δεν αλλάζει, καθώς σύμφωνα με την απόφαση πριν εισέλθει κάποιος από την Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία το τεστ είναι υποχρεωτικό. 

Κριτική Μπίστη στον Κοτζιά 

Ενα ποίημα που ανάρτησε ο Νίκος Κοτζιάς για την είσοδο του Αυγούστου, έφερε την κριτική από τον συνονόματό του Μπίστη. Το ποίημα ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «υπερασπιζόμαστε τις θάλασσες και τα δίκαιά μας, ενάντια στον ενδοτισμό και τους υποταγμένους». Η λέξη «ενδοτισμός» ήταν αυτή που πείραξε τον Νίκο Μπίστη, που τη χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς εθνικιστική. «Η σκυταλοδρομία για το ποιος είναι πιο ενδοτικός –θύμα της οποίας ήταν και ο ίδιος ο Κοτζιάς με τη συμφωνία των Πρεσπών– καλό είναι να σταματήσει» ανέφερε, καταλήγοντας πως οι μακεδονομάχοι είναι λογικό να εξελίσσονται σε τουρκοφάγους, «οι αριστεροί όμως δεν επιτρέπεται ούτε ποιητική αδεία να μετατρέπονται σε εθνικιστές».

Οχι στις επίσημες επισκέψεις

Οι υπουργοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το τελευταίο διάστημα, καθώς οι καιροί είναι πονηροί. Ετσι, σχεδόν κανένας κυβερνητικός δεν έχει βάλει υπηρεσιακές συναντήσεις εκτός Αθηνών για το επόμενο δεκαήμερο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθούν πως πάνε διακοπές με έξοδα του Δημοσίου. Συνεπώς, οι επίσημες επισκέψεις πάνε για μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Πλατφόρμα ομογενών

Από τη μια ο κορωνοϊός και από την άλλη τα ελληνοτουρκικά δεν άφησαν χώρο να αναδειχθούν επαρκώς σημαντικές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση τον ένα χρόνο που προηγήθηκε. Μία από αυτές είναι η ψήφος των ομογενών, ένα αίτημα δεκαετιών που τελικά πήρε σάρκα και οστά με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία. Η πλατφόρμα εγγραφής των ομογενών είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο. Ανεξαρτήτως μάλιστα από το πόσοι θα εγγραφούν τελικά, το βήμα προς τα εμπρός έχει γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή