Πιο μακριά! Είναι και θέμα οικονομίας

Πιο μακριά! Είναι και θέμα οικονομίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νομικός πολιτισμός μπορεί να βάλει  τρικλοποδιές στην προσπάθεια της χώρας μας για να αντιμετωπίσει τη διασπορά του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη λήψη μέτρων για τις κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες κατά τη φάση της καραντίνας, ετέθη από κάποιους το νομικό ερώτημα εάν η βαρύτητα και το εύρος των μέτρων είναι ανάλογα με την ένταση του κινδύνου. Δικαστικώς το ερώτημα απαντήθηκε θετικά, ωστόσο η τρικλοποδιά που επιχείρησαν να βάλουν ορισμένοι «πηγαίνοντας δικαστικώς» έστειλε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση για πιθανές επόμενες.

Το θέμα έχει απασχολήσει αρμοδίως, καθώς η κυβέρνηση –δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με όλα τα κόμματα– είναι προσεκτική σε κρίσιμα ζητήματα που μπορούν να εγείρουν μέτρα που λαμβάνει. Χαρακτηριστικά, τώρα πολλοί μιλούν για την ανάγκη απαγόρευσης των λιτανειών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι λιτανείες αποτελούν εντέλει συναθροίσεις και τυχόν απαγόρευσή τους μπορεί να εγείρει νομικές ενστάσεις. Την ίδια στιγμή επιτρέπονται οι συναθροίσεις στα μπιτς μπαρ, ενώ όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες συνωστισμού και μη τήρησης των αποστάσεων σε καφέ, εστιατόρια, μαγαζιά κ.λπ. Μπορείς ωστόσο να κλείσεις τα μπαρ, να διώξεις τους πιτσιρικάδες από τις πλατείες, να τους ζητήσεις να φορούν μάσκες στους «ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός»; Η λήψη τέτοιων μέτρων εγείρει νομικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Επιβολή και ατομικά δικαιώματα δεν συνάδουν.

Παράλληλα, και παρά τα υγειονομικά μέτρα η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει. Γι’ αυτό και είναι κενή περιεχομένου η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «πήγαν χαμένοι οι κόποι μας» και ο περιορισμός την περίοδο της καραντίνας. «Η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δείκτη προστασίας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα, να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο να επιτελεί τον ρόλο του. Γι’ αυτό και θα το ξαναπώ. Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δυστυχώς όμως, ακόμη και σε αυτή την κρίση, από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη κάποιοι αναγνωρίζουν πολιτικά μόνο το ρήμα «αντιπαλεύει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή