Μαθήματα επί πανδημίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σοβαρή έρευνα δημοσίευσε χθες το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, που αφορά την online εκπαίδευση των μαθητών στη διάρκεια του lockdown. (Σημειώνεται ότι η επαναλειτουργία των σχολείων υπήρξε ζήτημα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ επιστημόνων, πολιτών και Τύπου στη Γερμανία.) Τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρον γιατί πιθανότατα παρόμοια θα ήταν και στη χώρα μας, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογα διλήμματα να προκύψουν εκ νέου το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Για παράδειγμα, το 64% των γονιών εκτιμά ότι το παιδί τους διάβασε «πολύ λιγότερο» στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι ίδιοι υποχρεώθηκαν να μελετούν διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως στο πλευρό τους κατά το lockdown. Το 38% θεωρεί ότι η  απομόνωση προκάλεσε σοβαρή επιβάρυνση στην ψυχική υγεία των ιδίων και των παιδιών με το 28% να αναφέρει ότι τσακώνονταν πολύ συχνότερα από πριν στη διάρκεια της καραντίνας. Ταυτόχρονα αυξήθηκε 1,2 ώρες κατά μέσον όρο η χρήση κινητών τηλεφώνων, videogames και η τηλεθέαση από τα παιδιά.

Ακόμη και στη Γερμανία, που υποτίθεται πως έχει σαφώς μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνατότητες, το 57% έκανε κοινό, online μάθημα το πολύ μία φορά την εβδομάδα και μόλις το 6% καθημερινά. Ακόμη σπανιότερα είχαν οι μαθητές απευθείας επαφή με τους εκπαιδευτικούς. Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών και όχι μόνο των γονιών, το 79% των ερωτηθέντων για την ακρίβεια, θεωρεί σωστό το κλείσιμο των σχολείων και το ίδιο ποσοστό τάσσεται υπέρ των εξ αποστάσεως μαθημάτων.

Η μεγάλη, κοινή πρόκληση για τους γονείς, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες θα είναι λοιπόν τον φετινό χειμώνα να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, χωρίς όμως να υποβαθμίσουν την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας. Κι αν στην Ελλάδα ο στόχος αυτός στα –περισσότερα– ιδιωτικά σχολεία είναι σχεδόν εφικτός, το ζητούμενο είναι να γίνει μια παρόμοια προσπάθεια και στα δημόσια σχολεία. Αν όμως η συζήτηση αναλωθεί πάλι στο κατά πόσον οι κάμερες στις τάξεις παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα, τότε θα χαθεί πολύτιμος χρόνος – εις βάρος των μαθητών και δη εκείνων των δημοσίων σχολείων. Και φυσικά εις βάρος των γονιών τους, που θα πρέπει να αναλάβουν χρέη εκπαιδευτικού στο σπίτι.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή