Θεωρείο (06/08/20)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία… παράξενη παρουσία

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Αδ. Γεωργιάδη στη χθεσινή ορκωμοσία των νέων στελεχών της κυβέρνησης, καθώς ήταν ο μόνος υπουργός που ενώ… δεν ορκιζόταν έδωσε το «παρών». Οι περισσότεροι έσπευσαν να σχολιάσουν πως ο υπουργός Ανάπτυξης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως οι αρμοδιότητές του είναι ιδιαιτέρως ψαλιδισμένες μετά την αναβάθμιση Παπαθανάση. Ο ίδιος πάντως όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι γιατί πήγε στην ορκωμοσία απάντησε πως ήθελε να βρεθεί στο πλευρό του φίλου του Νίκου Παπαθανάση, δείχνοντας πως δεν υπάρχει καμία πικρία. Λίγο αργότερα δε, έκανε και ανάρτηση στο facebook λέγοντας πως όχι μόνο χάρηκε από την πρόοδο Παπαθανάση αλλά ένιωσε και συγκίνηση.

Το μυστικό της ορκωμοσίας

Η στεγνή πραγματικότητα πάντως είναι πως πίσω από τις αναβαθμίσεις Σκυλακάκη – Παπαθανάση υπάρχει και ένα «θεσμικό μυστικό». Η αναβάθμιση ενός υφυπουργού σε θέση αναπληρωτή έχει κυρίως διοικητική – θεσμική βαρύτητα. Ο αναπληρωτής συμμετέχει κατευθείαν στο υπουργικό, ενώ ο υφυπουργός όχι, ενώ υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό και όχι στον υπουργό του. Συνεπώς οι δύο νέοι αναπληρωτές είναι θεσμικοί και απευθείας πλέον συνομιλητές με τον Μητσοτάκη.

Το δώρο του Μητσοτάκη

Μένω στην ορκωμοσία όπου ο πρωθυπουργός ήταν στο πνεύμα της εποχής καθώς επέλεξε να κάνει δώρο στα νέα κυβερνητικά στελέχη μία μάσκα με το εθνόσημο, σαν αυτή που χρησιμοποιεί ο ίδιος. Ετσι σε όλες τις φωτογραφίες οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί, Θόδωρος Σκυλακάκης και Νίκος Παπαθανάσης και οι τρεις νέοι υφυπουργοί, Ζωή Ράπτη, Νίκος Ταγαράς και Πάνος Τσακλόγλου βρέθηκαν με ασορτί μάσκα. 

Με πολιτικό όρκο ο Τσακλόγλου

Σας έγραφα και χθες πως η είσοδος  του Πάνου Τσακλόγλου στην κυβέρνηση συνιστά άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Οι πεποιθήσεις του νέου υφυπουργού φάνηκαν στη χθεσινή ορκωμοσία όπου επέλεξε τον πολιτικό από τον θρησκευτικό όρκο, επιλογή που κατά κανόνα δεν κάνουν πολιτικοί που ανήκουν στο δεξιό ή κεντροδεξιό κέρας του πολιτικού συστήματος. Ετσι ο κ. Τσακλόγλου έγινε ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιλέγει τον πολιτικό όρκο, καθώς τόσο οι υπόλοιποι 4 χθες όσο και οι 51 της κυβέρνησης στην ορκωμοσία της 9ης Ιουλίου του 2019 είχαν ορκιστεί θρησκευτικά.

Πήγε… Μαξίμου

Από τα ευτράπελα της χθεσινής ορκωμοσίας ήταν πως ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς πήγε στο… Μαξίμου. Ευτυχώς τον ενημέρωσαν εγκαίρως πως οι ορκωμοσίες γίνονται… δίπλα, στο Προεδρικό, και κατευθύνθηκε αναλόγως.

Η Γεωγραφία ως κριτήριο

Αρκετοί είναι να ξέρετε οι βουλευτές και τα στελέχη που επιμένουν να κρίνουν τις αλλαγές σε ένα κυβερνητικό σχήμα, με κριτήριο τη γεωγραφία και τις εσωτερικές ισορροπίες.  Από προχθές ουκ ολίγοι γαλάζιοι λένε πως μεγάλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη ή ο Πειραιάς δεν έχουν την εκπροσώπηση που θα έπρεπε. Το βέβαιο είναι πως τα κριτήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι ανάλογα και το τελευταίο που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό είναι να μοιράσει… γεωγραφικά τα στελέχη της κυβέρνησης του.

Αλγεινή εντύπωση

Το γεγονός πως οι ιερείς που έκαναν τη χθεσινή ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης ήταν χωρίς μάσκα, προκάλεσε εντύπωση, καθώς εξέπεμψε ένα λάθος μήνυμα…

Ο Χαρδαλιάς απόλαυσε… Χαρδαλιά

Στην παράσταση του Μάρκου Σεφερλή βρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την κοινή ενημέρωση με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπου απόλαυσε τον ηθοποιό να υποδύεται τον… αυστηρό εαυτό του.

Διπλασιασμός της χρήσης του TaxisNet

Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών προχωράει επιτυχημένα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 πραγματοποιήθηκαν 21.000.000 χρήσεις του TaxisNet από πολίτες και επιχειρήσεις για χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και διαλειτουργικότητα με φορείς του Δημοσίου, έναντι μόλις 11.000.000 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Επίσης, από τον Ιανουάριο ώς τον Ιούλιο του 2020, 88 επιπλέον φορείς του Δημοσίου αξιοποίησαν το TaxisNet ως μηχανισμό πρόσβασης σε 93 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2019, μόλις 27 νέοι φορείς είχαν αξιοποιήσει το TaxisNet για 37 υπηρεσίες. Και εις ανώτερα.

Συγκάτοικος στα Δεξιά

Ο Αδωνις μετά τον ανασχηματισμό είδε να αναβαθμίζεται όχι μόνο ο υφυπουργός του αλλά και η δεξιά κυρία του Βόρειου Τομέα. Η Ζωή Ράπτη απευθύνεται στο ίδιο κοινό με αυτό του υπουργού Ανάπτυξης, το σκληρό δεξιό, καθώς έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές απόψεις με τέτοιο χρώμα. Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως απειλεί εκλογικά τον Αδωνι, καθώς η διαφορά μεταξύ τους είναι χαώδης: ο υπουργός Ανάπτυξης είχε πάρει 67.280 σταυρούς, ενώ η Ράπτη είχε εκλεγεί τελευταία με 24.261 σταυρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή