Ας ξεκινήσει από την Εκκλησία

Ας ξεκινήσει από την Εκκλησία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θέλει σώνει και καλά να συλλάβει κάποιους από όσους διασπείρουν fake news σχετικώς με τον κορωνοϊό, γιατί απασχολεί την υπηρεσία καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος; Ας πάει μια βόλτα στις εκκλησίες. Εκεί θα ακούσει πολύ πιο επικίνδυνα ψεύδη για την πανδημία, από όσα διακινούν κάποια άσημα blog. Θα ακούσει για παράδειγμα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται αν με το ίδιο κουταλάκι κοινωνούν δεκάδες άνθρωποι.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι το να μη φοράει κάποιος μάσκα, δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης του ιού διά των σταγονιδίων σιέλου που εκτοξεύονται στον αέρα. Με τη μεταφορά σιέλου από στόμα σε στόμα η μετάδοση είναι σίγουρη. Επιπλέον άλλη απήχηση έχει ένα site που μπορεί να λέγεται xaxabouxa.gr και άλλο ένας δεσπότης, ποιμήν χιλιάδων πιστών. Οι πρώτοι μπορεί να γίνουν πιστευτοί από μερικές δεκάδες ανθρώπων, οι δεύτεροι από μυριάδες.

Τα επιχειρήματά των αρνητών της επιστήμης είναι παραπλήσια: «Ξέρετε εσείς κανένα που να ασθένησε από κορωνοϊό;» λένε οι μεν· «ξέρετε εσείς κανένα που να μολύνθηκε από τη Θεία Κοινωνία;» λένε οι δε. Υπάρχουν, μάλιστα, ψεκασμένοι γιατροί που επιχειρηματολογούν με θέρμη υπέρ των δύο αυτών θεωριών. Δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ οι υπηρεσίες του υπουργείου. Ολα είναι δημοσιευμένα. Θα αναφέραμε κι εμείς ονόματα, αλλά υπάρχουν δύο κίνδυνοι. Πρώτον, να κατηγορηθούμε από τη συνήθη Αριστερά ως «ρουφιάνοι» και «κουκουλοφόροι» και δεύτερον, να παραβιάσουμε κάποια από τις πολλές διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.

Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε κρίση κυκλοφορούν πολλά γελοία fake news και επικίνδυνες προτροπές που διογκώνουν τα προβλήματα αντί να τα λύνουν. Τώρα, για παράδειγμα, υπάρχει ένας τραγουδοποιός που –πανάθεμά τον δεν μας λυπάται– ο οποίος προτείνει να συνωστισθούμε για να ζήσουμε. Αλλά πάλι στη προηγούμενη κρίση δεν υπήρχαν τόσοι και τόσοι «γνωμηγέτες» που πρότειναν να ξοδεύει το κράτος περισσότερα για να μειώσει το έλλειμμά του; Δεν υπήρχε πολιτικός αρχηγός που έλεγε ότι εμείς θα χτυπάμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν; Δεν ήταν η πλειονότητα του ελληνικού λαού που πίστευε ότι κάποιες καταχθόνιες δυνάμεις ανάγκασαν τη χώρα να βγάζει τους πολίτες στη σύνταξη στα 45 τους χρόνια, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν τα Ταμεία, να συντηρεί χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ, να έχει ένα Δημόσιο που εμποδίζει αντί να βοηθά την παραγωγή κ.λπ.; Τουλάχιστον τώρα, όσοι πιστεύουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς κρύβεται πίσω από την πανδημία είναι λιγότεροι από εκείνους που πίστεψαν ότι ήταν ο Τζορτζ Σόρος πίσω από τη ουσιαστική χρεοκοπία του κράτους.

Η βλακεία, δυστυχώς, είναι διάχυτη στον κόσμο, και η ποινικοποίησή της δεν βοηθάει. Η δε επιλεκτική δίωξή της ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας, προσθέτοντας ψηφίδες στα παρανοϊκά παζλ που φιλοτεχνούν διάφοροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή