Περί του «ανασχηματισμού»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωδινεν όρος αλλά ουδέν έτεκεν, ούτε καν μυν, θα έσπευδαν κάποιοι να πουν σχολιάζοντας τον «ανασχηματισμό» εις τον οποίο προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα έσφαλλαν, ωστόσο, με τρόπο τραγικό.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να φρονεί ότι η διαχείριση των χαρτοφυλακίων από τους υπουργούς της κυβερνήσεώς του είναι ικανοποιητική. Δεν πρόκειται για αυταρέσκεια. Μάλλον «το επιτελείο» του Μαξίμου διατηρεί έλεγχο απόλυτο επί των υπουργών, εις τρόπον που να καθιστά άνευ νοήματος την αντικατάστασή τους.

Είναι ευτύχημα –θεωρητικώς– για μια χώρα να διοικείται από πρωθυπουργό ικανοποιημένο από την απόδοση των υπουργών του. Eχει αυτός την ησυχία του και εμείς τη δική μας. Μόνον που η επιτυχία του όλου σχήματος εξαρτάται από την εικόνα του ενός ανδρός. Δεν πρόκειται κατά συνέπειαν για «σύστημα», αλλά για τέχνημα ασκήσεως εξουσίας.

Είναι σαφές ότι προτεραιότητα του πρωθυπουργού αποτελεί η αξιοποίηση εκτάκτων κονδυλίων της Ε.Ε. Εξ ου και η ανάθεση του νέου χαρτοφυλακίου στον, προαχθέντα σε αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον οποίο περιβάλλει με εκτίμηση και εμπιστοσύνη. Θα σταθμισθούν στην πράξη οι όποιες ικανότητες του διαχειριστού των κονδυλίων.

Δυσανεξία παρατηρείται στον χώρο της λεγομένης Δεξιάς στους κόλπους της Ν.Δ., διότι με τις νέες αλλαγές ενισχύεται η παρουσία στελεχών προερχομένων από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ των κ. Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.

Αλλά κακώς, διότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διακεκηρυγμένα φιλελεύθερος. Με άτομα αυτής της τάσεως συνεννοείται και όχι με τη Δεξιά της Ν.Δ., που αντιμετωπίζεται ως όγκος αδρανής και έτσι θα παραμείνει.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεπώς αισθάνεται και είναι ασφαλής. Διότι εσωτερικώς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόκληση και οι εκτός της Ν.Δ. σχηματισμοί της Δεξιάς είναι πολιτικώς πρωτόγονοι ή γραφικοί. Αύγουστος είναι, θα περάσει, παρηγορούνται κάποιοι και αναμένουν έκρηξη κοινωνική το φθινόπωρο. Ενδεχομένως να απογοητευθούν. Η αντιπάθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα. Αλλά και το «πλεονέκτημα» του όποιου ηγέτη πάντα έχει μια ημερομηνία λήξεως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή