Ο ιός των fake news

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσες θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να χωρέσουν σε ένα βίντεο χωρίς να μπουκώσει ο μύλος που αλέθει την παράνοια; Το διαδικτυακό παραλήρημα αναρτήθηκε στο YouTube τον περασμένο Απρίλιο, όσο η χώρα βρισκόταν σε συνθήκες καραντίνας και απομόνωσης. Εχει ξεπεράσει τις 31.000 προβολές. Επί μία ώρα ένας Ελληνας «δημοσιογράφος», κατά δήλωσή του, προσπαθεί να πείσει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι μια διαπλανητική πλεκτάνη.

Λέει ότι εδώ και χρόνια έχουν σκαφτεί υπόγεια τούνελ που συνδέουν τα κράτη μεταξύ τους. «Είναι ο άλλος στη Νέα Υόρκη, παίρνει το τρένο από εκεί και πάει στην Ιταλία χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε αεροπλάνο ούτε πλοίο», τονίζει, προσθέτοντας ότι αυτά τα τούνελ ελέγχονται από κυκλώματα πορνείας και εμπορίας οργάνων. Λέει ότι στις ίδιες υπόγειες στοές υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις –τουλάχιστον 100, όπως ισχυρίζεται– όπου γίνονται γενετικά πειράματα. «Σας τα έχουν δείξει στο Χόλιγουντ, στις ταινίες. Τι, τα έβγαλαν από το μυαλό τους;» αναρωτιέται. Υποστηρίζει ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού λειτουργεί ως κάλυμμα για να κρατηθούν μυστικά όλα τα παραπάνω.

Οσο τρομακτικοί κι αν είναι αυτοί οι παραλογισμοί, το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δίνεται σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας δημόσιο ψηφιακό βήμα – και ότι κάποιοι τους πιστεύουν. Υποτίθεται ότι μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter και πλατφόρμες όπως το YouTube λαμβάνουν μέτρα ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αναρτήσεις οι οποίες παραπληροφορούν και περιέχουν ψευδείς ειδήσεις –και– γύρω από το θέμα της πανδημίας.

Πρόσφατα κατέβασαν από τις σελίδες τους ένα βίντεο της ακροδεξιάς αμερικανικής ιστοσελίδας Breitbart το οποίο περιείχε παραπλανητικές πληροφορίες για τη νόσο COVID-19.

Οι εμφανιζόμενοι στο συγκεκριμένο βίντεο αποθέωναν ως φάρμακο τη χλωροκίνη (πίνει νερό στο όνομά της ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ) και υποστήριζαν ότι «δεν χρειάζεται να φοράτε μάσκες, υπάρχει θεραπεία». Προτού διαγραφεί πάντως, το μήνυμά τους είχε συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές.

Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις από διεθνή ΜΜΕ, ψεύδη και παρανοϊκές θεωρίες που ενδημούν στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν υιοθετηθεί και από κάποιους στην Ελλάδα. Οι θεωρίες συνωμοσίας για παιδεραστία ή υπόγεια τούνελ έχουν κοινή αφετηρία σε ακροδεξιές αμερικανικές ιστοσελίδες οι οποίες διέσπειραν πριν από χρόνια και το περίφημο υποτιθέμενο σκάνδαλο #pizzagate. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία συνωμοσίας (η οποία είχε εμφανιστεί στις ΗΠΑ προεκλογικά), η Χίλαρι Κλίντον εκμεταλλεύεται σεξουαλικώς παιδιά σε μια πιτσαρία της Ουάσιγκτον.

Οι Ελληνες μιμητές τους δεν διστάζουν να ρίξουν και τη φωτιά στο Μάτι μέσα στη θολούρα της σκέψης τους. Θεωρούν ότι η πολύνεκρη πυρκαγιά μπήκε από «όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας», όχι από την απερισκεψία ενός ανθρώπου που έκαψε ξερά χόρτα εν μέσω καύσωνα και θυελλωδών ανέμων.

Ο ιός των fake news δύσκολα θεραπεύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή