H πόλη της ζωής…

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα νοσοκομείο της Βηρυτού μια γυναίκα ετοιμάζεται να γεννήσει. Οι νοσηλευτές τη μεταφέρουν στην αίθουσα τοκετών. Σε μια πλατεία, μια γυναίκα με κατάλευκο νυφικό βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες και βίντεο από την ημέρα του γάμου της. Ο φακός πλησιάζει στο πρόσωπό της –όλο μάτια– κι έπειτα λες και χαμηλώνει το βλέμμα μπροστά στην ομορφιά εστιάζοντας στο νυφικό μπουκέτο.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, μια οικιακή βοηθός από την Αίγυπτο έχει βάλει ηλεκτρική σκούπα, ενώ το κοριτσάκι της οικογένειας παίζει στο ίδιο δωμάτιο. Μια δημοσιογράφος, στα γραφείο του BBC στη Βηρυτό, παίρνει συνέντευξη μέσω skype. Ενας ιερέας τελεί την απογευματινή λειτουργία, ενώ μια μητέρα με τα τρία της παιδιά, μπροστά στην τζαμαρία, κοιτούν τον καπνό που βγαίνει από κάπου μακριά.

Κανείς δεν ξύπνησε για να γίνει ήρωας εκείνη την ημέρα, αλλά να που οι γιατροί και οι μαίες αυτής της κλινικής κατάφεραν να φέρουν στη ζωή ένα μωρό σε μια αίθουσα τοκετών σπαρμένη γυαλιά. Να που μια οικιακή βοηθός, πριν να τρέξει να σωθεί, έκρυψε το κοριτσάκι στην αγκαλιά της και μια μαμά κατάφερε να μείνει ψύχραιμη παρότι «θαμμένη» με τα παιδιά της πίσω από μια τζαμαρία.

Να που οι εικόνες της νύφης ανάμεσα στα συντρίμμια ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο και η ίδια έγινε σύμβολο της ομορφιάς της Βηρυτού, της «πόλης της ζωής» όπως την αποκάλεσε η ίδια μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους. Τρία χρόνια περίμενε αυτή την ημέρα, είπε. Είχαν αναβάλει τον γάμο τους πολλές φορές περιμένοντας να λάβει ο σύντροφός της μεταναστευτική βίζα για τις ΗΠΑ, όπου η ίδια ολοκληρώνει την ειδικότητά της –είναι γιατρός–, ώσπου αποφάσισαν να μην περιμένουν άλλο. Η αγάπη τους ήταν δυνατότερη από τη γραφειοκρατία.

Οι εικόνες της έκρηξης στη Βηρυτό είναι συγκλονιστικές, όμως ακόμη πιο συγκλονιστικές είναι οι εικόνες των στιγμών που προηγήθηκαν. Των στιγμών ακριβώς πριν από τη μεγάλη καταστροφή, όταν η ζωή κυλούσε όπως κυλάει η ζωή, με προβλήματα, μικρές ευτυχίες και πολλή δουλειά, υποτονικά σχεδόν, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα συναρπαστικά.

Πλάνα από κινητά, κάμερες ασφαλείας, live streaming βίντεο που βρίσκονταν σε λειτουργία τις κρίσιμες ώρες, περισσότερο από μια σπονδυλωτή ταινία καταστροφής, συνθέτουν μια συλλογική ωδή στην καθημερινότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή