Ιταλία – Ελλάδα, αντίστροφες πορείες

Ιταλία – Ελλάδα, αντίστροφες πορείες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες, στα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης η χώρα μας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυστυχώς όχι με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες. Δύο παράλληλες ιστορίες γκρουπ Ιταλών τουριστών που επέστρεφαν από διακοπές στην Ελλάδα έκαναν τον γύρο των ιταλικών ιστοσελίδων. Το κοινό στοιχείο ήταν ότι ο επαναπατρισμός τους συνδυάστηκε με σποραδικά θετικά στον κορωνοϊό τεστ.

Πιο χαρακτηριστικά ήταν τα ρεπορτάζ από την ομάδα τουριστών που επέστρεψε από την Κέρκυρα. Οι μαρτυρίες των νέων Ιταλών δεν ήταν καθόλου κολακευτικές για τον βαθμό ετοιμότητας τόσο των ελληνικών αρχών όσων και των πολιτών στη χώρα μας σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στην Κέρκυρα η γενική αίσθηση ήταν ότι ο ιός δεν υπάρχει ή καλύτερα ότι δεν υπήρξε ποτέ. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ χαλαρή και το πρώτο βράδυ που βγήκαμε έξω σε μπαρ για να ακούσουμε μουσική και να χορέψουμε ήμασταν οι μόνοι που φορούσαμε μάσκες. Αλλά επειδή όλοι μας κοιτούσαν σαν να είχαμε προσγειωθεί από τον Αρη τις βγάλαμε σχεδόν ντροπιασμένοι…», αναφέρει σε δήλωσή της στην εφημερίδα του Μιλάνου «Κοριέρε ντέλα σέρα» μία από τις κοπέλες της παρέας, που συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Αν γνωρίζαμε σε τι κίνδυνο εκθέταμε τους εαυτούς μας δεν θα ταξιδεύαμε ποτέ στην Ελλάδα».

Προς το παρόν αυτού του είδους τα ρεπορτάζ είναι ευτυχώς περιορισμένα στον ξένο Τύπο. Ομως, ο κίνδυνος να γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε μέχρι τον Ιούλιο είναι παραπάνω από εμφανής. Και τα αποτελέσματα ενός γύρου αρνητικής δημοσιότητας για τον τρόπο που η Ελλάδα «άνοιξε» τον τουρισμό της δεν θα τα πληρώσουμε τόσο πολύ φέτος αλλά το επόμενο καλοκαίρι.

Η Ιταλία παραμένει μία από τις κορυφαίες αγορές για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Είναι η χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας (λειτουργώντας ως προειδοποιητικό καμπανάκι για πολλές άλλες, και για τη δική μας) αλλά είναι και η χώρα που δείχνει τους τελευταίους μήνες τη μεγαλύτερη σοβαρότητα ως προς τη διαχείριση της «επόμενης μέρας»: προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας αλλά και του τουριστικού κλάδου. Με αποτέλεσμα σήμερα η Ιταλία να παρουσιάζει αξιοσημείωτη συγκράτηση σε αριθμό νέων κρουσμάτων όταν όλη η «γειτονιά» της (Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Βαλκάνια κ.λπ.) έχει πάρει φωτιά. Ας πάρουμε τα μαθήματά μας από την πάλαι ποτέ «δακτυλοδεικτούμενη» Ιταλία όσο είναι καιρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή