Μπορούμε ξανά…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα του κορωνοϊού εξελίσσεται σε εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα. Ολες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και όλοι οι επιστήμονες συνομολογούν πως αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση που πάει βήμα βήμα. Το πρώτο κύμα όμως της πανδημίας έφερε κάποιες βασικές γνώσεις στον τρόπο αντιμετώπισης του ιού. Ας το εκμεταλλευθούμε. Ξέρουμε πλέον τι θρέφει τον ιό και πώς να τον χτυπήσουμε, πώς να σταματήσουμε την εξάπλωσή του.

Είδαμε τον τρόπο που μπορεί να απομονωθεί καθώς καταφέραμε κάποια στιγμή, στις 24 Μαΐου, να πετύχουμε ένα μικρό θαύμα, καθώς είχαμε μόλις δύο νέα κρούσματα! Ξέρουμε πως μπορούμε να το κάνουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι η κόπωση είναι μεγάλη και τα δεδομένα σε σχέση με την πρώτη φάση είναι όλα χειρότερα. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου ένα τεράστιο κομμάτι της εγχώριας βιομηχανίας του τουρισμού περιμένει να δουλέψει για να βγάλει μεγάλο μέρος της σεζόν.

Τα μειωμένα έσοδα φέρνουν ήδη γκρίνια και αποτελούν τον σπόρο με τον οποίο φυτρώνουν σενάρια συνωμοσίας και αντιδραστικές συμπεριφορές υπό το καθεστώς της πίεσης που δημιουργούν όλα τα αρνητικά δεδομένα. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε τη συλλογική ψυχραιμία μας. Ηδη, με το παραμικρό, στήνονται μικροί εμφύλιοι για τη χρήση της μάσκας ή όχι, για το κατά πόσον οι πολίτες τηρούν τα μέτρα, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε αυτή τη φάση, με τον ιό να έχει επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός, το μόνο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι πώς θα φτάσουμε ξανά στα δύο κρούσματα. Μέχρι τότε, υπάρχει μόνο αυτή η μάχη, που αν δεν την κερδίσουμε, τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε όλα τα επίπεδα. Και στο οικονομικό και στο κοινωνικό, όπου έχουμε παράδοση αναταράξεων. Οι «ανταρσίες» πολιτών σε αυτό το πολύ κρίσιμο σημείο και οι  δήθεν επαναστάσεις με τη μη τήρηση των μέτρων δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Ας κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και ας σκεφτούμε ότι με την τήρηση των μέτρων πολύ σύντομα θα μπορούμε και πάλι να πιάσουμε το νήμα από εκεί όπου το αφήσαμε τον Μάιο: στο πώς θα ανορθώσουμε δηλαδή την οικονομία και θα φτιάξουμε εκ νέου τη ζωή μας. Τώρα, δυστυχώς, είναι πάλι μια ώρα μάχης. Ξέρουμε όμως πως μπορούμε να την κερδίσουμε. Ας μην πετάξουμε όλη την προσπάθεια που κάναμε τους περασμένους μήνες στον κάλαθο των αχρήστων. Γιατί αν το κάνουμε, η επιστροφή θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή