Ελλάδα, κράτος δικαίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάβασα το αποχαιρετιστήριο άρθρο στην «Κ» του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, για τον φίλο και συνάδελφό του –και οι δύο διετέλεσαν πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας– Γιώργο Παναγιωτόπουλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Δεν θα σταθώ στις προσωπικές πτυχές της σχέσης τους, πέραν της σημασίας που ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποδίδει στον «τρόπο που ανατραφήκαμε» και στις «αξίες που διδαχθήκαμε από τις οικογένειες και τα σχολεία μας», μερικά από τα καθοριστικά σημεία εκκίνησης για την πρόοδο και την εξέλιξη μιας κοινωνίας προς το καλύτερο. Είναι αρκετές οι διδακτικές αναφορές που αφορούν όλους όσοι ενδιαφέρονται –κάποιοι αγωνιούν και αγωνίζονται– για μια Ελλάδα διαφορετική.

Για μια χώρα όπου το κράτος δικαίου εφαρμόζεται και εκ των πραγμάτων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι γνωστό ότι αυτό που διαχρονικά προβληματίζει, αποθαρρύνει και απομακρύνει τους ξένους επενδυτές είναι περισσότερο η απουσία κράτους δικαίου και λιγότερο η υψηλή φορολογία. Ο Πικραμμένος τονίζει ότι αυτό που ένωνε τους δύο κορυφαίους δικαστικούς και τους έφερνε τόσο κοντά ήταν οι κοινές τους αντιλήψεις, πεποιθήσεις και προσανατολισμοί και, κυρίως, το πάθος τους για την αντικειμενική, δίκαιη και γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης.

Το στοιχείο που διαπερνά το συγκινητικό αντίο ενός κορυφαίου δικαστικού λειτουργού προς έναν εξίσου σημαντικό συνάδελφό του, είναι η αξία της προσήλωσης στη Δικαιοσύνη.

Και το μήνυμα που αβίαστα προκύπτει είναι η αναγκαιότητα της ανάδειξης στην υπηρεσία του σημαντικού αυτού πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος ανθρώπων με ανατροφή και παιδεία, αφιερωμένων στην εφαρμογή του νόμου, που εργάζονται  σκληρά και επιτελούν το λειτούργημά τους με ήθος, ευγένεια, αντικειμενικότητα και, τελικά, αποτελεσματικότητα. Κάθε χώρα –θα τολμούσα να πω, η Ελλάδα περισσότερο από άλλες– χρειάζεται έντιμους, σεμνούς και χαμηλών τόνων δικαστικούς λειτουργούς.

Με την προσωπική τους συμπεριφορά και επαγγελματική τους διαδρομή, οι υψηλής ποιότητας δικαστικοί αποτελούν υποδείγματα όχι μόνο λειτουργών, αλλά και ενεργών πολιτών οι οποίοι στο τέλος της σημαντικής σταδιοδρομίας τους αφήνουν σημαντική παρακαταθήκη και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές. Η χώρα τούς έχει ανάγκη διότι άμεσα και έμμεσα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του πολιτικού συστήματος, στην ενίσχυση και επικράτηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και – ίσως το σημαντικότερο– στην εκκόλαψη μιας αίσθησης αξιοκρατίας και ισονομίας στην κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή