Βάλτε στο ιατρείο ρόδες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λέσβο, στον καταυλισμό της Μόριας, σε αυτή τη νάιλον πολιτεία των άθλιων συνθηκών διαβίωσης όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθεί από χιλιάδες ανθρώπους, δεν λειτουργεί πλέον μια δομή που είχε δημιουργηθεί για περιστατικά COVID-19.

Από τις 6 Μαΐου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» είχαν στήσει σε παλιές αποθήκες έξω από τον καταυλισμό ένα κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης ασθενών που θα είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Η κίνησή τους κάλυπτε ένα σημαντικό κενό της πολιτείας, ήταν εν γνώσει και είχε την έγκριση του υπουργείου Μετανάστευσης. Σε περίπτωση που χρειαζόταν να υποδεχθεί περιστατικά θα ανακούφιζε σημαντικά το νοσοκομείο του νησιού. Η απρόσκοπτη λειτουργία της δομής ήταν απαραίτητη και προς το συμφέρον όλων, τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των ντόπιων.

Ωσπου στις αρχές Ιουλίου η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Μυτιλήνης, πιθανότατα έπειτα από καταγγελίες πολιτών, επέβαλε στην ανθρωπιστική οργάνωση πρόστιμο 35.000 ευρώ. Κρίθηκε ότι τα λυόμενα πρωτοβάθμια ιατρεία ήταν αυθαίρετα. Στα τέλη του μήνα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι κλείνουν οριστικά αυτή τη δομή, εξαιτίας του προστίμου και γιατί δεν ήθελαν να ρισκάρουν ποινικές συνέπειες. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, η οποία αφήνει σε σημαντικό βαθμό ανοχύρωτο το νησί εν μέσω πανδημίας, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης δήλωσε στην «Κ» (31/7/2020) ότι η πολεοδομική υπηρεσία λειτουργεί ανεξάρτητα από τη δημοτική αρχή στην επιβολή προστίμων. Είπε μάλιστα το ευφάνταστο: ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί εάν η οργάνωση τοποθετούσε μια κινητή βάση στο οίκημα, εάν δηλαδή η δομή δεν έδινε την εικόνα μιας σταθερής κατασκευής.

Εδώ και χρόνια στη Λέσβο καλλιεργείται σε μερίδα των ντόπιων ένα κλίμα δαιμονοποίησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ακόμη και εκείνων που καλύπτουν κενά του κρατικού μηχανισμού, προσφέρουν κάποιες επιπλέον θέσεις εργασίας, ή στηρίζονται εξ ολοκλήρου σε δικούς τους πόρους, τις προσφορές των δωρητών τους, όπως συμβαίνει με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Σαφώς και στο παρελθόν, ειδικά τις χρονιές 2015 και 2016, παρατηρήθηκαν περιστατικά επικάλυψης αρμοδιοτήτων και διατυπώθηκαν βάσιμες αμφιβολίες για την προσφορά ορισμένων ΜΚΟ. Πλέον η παρουσία τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά στο νησί, ενώ δεν γίνεται να ναρκοθετούνται προσπάθειες οι οποίες στοχεύουν στη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή