Κορωνοϊός και δεινόσαυροι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε στον 19ο αιώνα και κάποιοι υποστήριζαν ότι ανεξάρτητα από την επέκταση του σιδηροδρόμου θα πρέπει οι άνθρωποι να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα γαϊδούρια και τα άλογα. Γιατί αν τα εγκαταλείψουν τότε τι θα γίνουν τόσοι αχυρώνες, τόσα εκτροφεία ίππων, τόσοι επαγγελματίες πεταλωτές; Θα καταστραφεί η τοπική οικονομία. Αυτή η σκέψη έρχεται στον νου όταν βλέπουμε μερίδα του αγγλικού Τύπου να παρακινεί τις Αρχές να πάρουν μέτρα έτσι ώστε οι υπάλληλοι να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να πάψουν να εργάζονται από το σπίτι τους γιατί διαφορετικά θα χρεοκοπήσουν τα καταστήματα, τα ρεστοράν και τα μέσα μεταφοράς. Δηλαδή, για να διασωθούν αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αγνοήσουν οι άνθρωποι την πρόοδο της τεχνολογίας και να επιμείνουν να μετακινούνται αρκετές ώρες κάθε μέρα, φορώντας μάσκες, για να εργαστούν μέσα σε γυάλινους ουρανοξύστες όπου ανακυκλώνεται ύποπτος αέρας.

Οι Βρετανοί θιασώτες της «επιστροφής στο γραφείο» δεν μπορούν να επικαλεστούν μείωση της παραγωγικότητας λόγω της δουλειάς από το σπίτι (αντίθετα υπάρχει αύξηση). Ούτε ανησυχούν για τα συμφέροντα καταστημάτων και καφετεριών στο κέντρο των πόλεων. Αδιαφορούν γι’ αυτά. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Τα κτίρια γραφείων είναι εμπορικά ακίνητα, (commercial real estate) και αποτελούν θεμελιώδη δομή του τραπεζικού συστήματος. Αξιοποιούνται ως ενέχυρα σε όλα τα επίπεδα του δανεισμού (διατραπεζικού και μη), ενώ ταυτόχρονα τιτλοποιούνται και αποτελούν συστατικό πολλών συνθετικών επενδυτικών προϊόντων. Εάν η οικονομία δεν χρειάζεται ούτε τα μισά εμπορικά ακίνητα που λειτουργούν σήμερα, τότε το τραπεζικό σύστημα θα υποστεί καίριο πλήγμα και θα πρέπει να υποστηριχθεί για να επιβιώσει.

Ο κορωνοϊός είναι ο αστεροειδής που χτύπησε τους δεινοσαύρους, δηλαδή τα εμπορικά ακίνητα, που ήταν μέχρι χθες οι πανίσχυρες οντότητες του οικονομικού και τραπεζικού οικοσυστήματος. Γι’ αυτό αναπτύσσεται ένα ισχυρό αίτημα επιστροφής στο γραφείο. Ομως, ακόμα κι αν εξαφανιστεί ο κορωνοϊός, δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν. Η πανδημία έφερε ένα άλμα που δεν αντιστρέφεται. Η φυσική διασύνδεση ως προϋπόθεση λειτουργίας της οικονομίας αποδείχθηκε ότι έχει ξεπεραστεί από την τεχνολογία. Ομως, αυτή η εξέλιξη θα προστεθεί στους παράγοντες που θα προκαλέσουν ύφεση στα επόμενα χρόνια αφού τα εμπορικά ακίνητα θα πρέπει να αλλάξουν χρήση και το διεθνές τραπεζικό σύστημα να απορροφήσει το σοκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή