«Πολιτική ορθότητα» και υφαλοκρηπίδα…

«Πολιτική ορθότητα» και υφαλοκρηπίδα…

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία και η ανασφάλεια που φυσιολογικά προκαλούν στον μέσο Eλληνα η συνεχής κρίση και οι εντάσεις που τη συνοδεύουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσφέρουν ευκαιρίες για να τοποθετηθούν δημοσίως, μεταξύ άλλων, και ορισμένοι δημοσιολογούντες και δημοσιογραφούντες, οπαδοί του «πολιτικώς ορθού» και των «ίσων αποστάσεων». Αυτοί που συνεχώς επισημαίνουν τον «μαξιμαλισμό» των ελληνικών θέσεων, τον «παραλογισμό» κάποιων ελληνικών ισχυρισμών και επιχειρημάτων, την «απροθυμία» της ελληνικής πλευράς να προσέλθει σε διάλογο/διαπραγμάτευση με την Τουρκία, την «αστοχία» ή το «άκαιρο» κάποιων ελληνικών χειρισμών. Δεν φθάνουν ασφαλώς στο σημείο να υποστηρίξουν ότι είναι δίκαιες ή έστω «εύλογες» οι ενέργειες της Αγκυρας, αλλά τα όντως καλογραμμένα δημοσιεύματά τους εύκολα παρασύρουν καλοπροαίρετους και φιλήσυχους αναγνώστες, οι οποίοι τρέμουν, όπως όλοι οι λογικοί άνθρωποι, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας σύρραξης που θα προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες και δυσάρεστες συνέπειες.

Σε μια δημοκρατία είναι ασφαλώς αποδεκτό να εκφράζονται όλες οι απόψεις. Στην προκειμένη περίπτωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως, ξεφεύγει κάτι πολύ ουσιαστικό από αυτή την κατηγορία των δημοσιολόγων και δημοσιογράφων. Οτι στο επίκεντρο της κρίσης και των εντάσεων βρίσκεται η άκρως μαξιμαλιστική θέση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παρά τα όσα λέει το διεθνές δίκαιο και αποδέχονται οι κυβερνήσεις παγκοσμίως. Και εφόσον τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν ούτε επήρεια, παρά μόνο χωρικά ύδατα· έτσι οι ΑΟΖ πρέπει να οριοθετούνται στην περιοχή σύμφωνα με τους κανόνες και τα συμφέροντα της τουρκικής πλευράς. Ή όχι;

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θέλει τον πόλεμο, ιδιαιτέρως όταν ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι αντικειμενικά εις βάρος της χώρας του. Αντιθέτως, κάθε λογικός άνθρωπος επιθυμεί διάλογο, διαπραγμάτευση και ειρήνη, στη βάση του win – win (kazan – kazan, κατά Ερντογάν) μάλιστα, εάν είναι δυνατόν.

Και βεβαίως να γίνουν συμβιβασμοί σχετικοί με την επήρεια των νησιών, ακόμη και κάποιοι άλλοι που αφορούν άλλα θέματα, τα οποία ωστόσο δεν υπονομεύουν την κυριαρχία της χώρας. Ολα αυτά όμως υπό την προϋπόθεση ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως δέχονται οι πάντες πλην Τούρκων. Στους πάντες περιλαμβάνονται, ελπίζεται, και οι κήρυκες της «πολιτικής ορθότητας» και των «ίσων αποστάσεων»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή