Θεωρείο (15/08/2020)

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή επαφή Μητσοτάκης – Μακρόν

Σας έγραφα τις προάλλες πως οι επαφές μεταξύ των ηγετών έχουν πλέον αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, καθώς εκτός από τις επίσημες συνομιλίες, μπορεί πολύ εύκολα να συνομιλούν απευθείας χωρίς να γίνεται καν γνωστό. Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει και στην περίπτωση Μητσοτάκη – Μακρόν. Την Τετάρτη έγινε η επίσημη συνομιλία τους, για την οποία εκδόθηκαν και αντίστοιχες ανακοινώσεις. Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν η μόνη. Το προηγούμενο διάστημα οι δύο άνδρες είχαν αρκετές επαφές, χωρίς ωστόσο να ξέρει κανείς τις λεπτομέρειες, καθώς επικοινωνούν απευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση των γραφείων τους.

Οι Θερμοπύλες του Μαξίμου

Η ένταση με την Τουρκία ήλθε σε ένα χρονικό σημείο που σχεδόν τα πάντα στην Ελλάδα κινούνται γύρω από τις θερινές διακοπές, ακόμα και υπό τη σπάθη του κορωνοϊού. Εξ ου και αρκετοί από την κυβέρνηση βρίσκονταν σε μίνι άδεια. Ο πρώτος που επέστρεψε την περασμένη Δευτέρα μαθαίνω πως ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Εκ της θέσεώς του, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου δεν μπορούσε να λείπει, και μαζί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος επίσης βρισκόταν όλη την εβδομάδα στο Μαξίμου, και την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, ήταν αυτοί που κράτησαν τις «Θερμοπύλες του Μαξίμου» εν μέσω θέρους.

Το πλάνο που δίχασε

Την ίδια ώρα, έντονη παραφιλολογία αναπτύχθηκε από έντυπα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή το φόντο στο διάγγελμα Μητσοτάκη δεν ήταν φυσικό αλλά green box. Αρκετοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό πως δεν ήταν καν στην Αθήνα. Την απάντηση για λογαριασμό του Μαξίμου έδωσε μέσω tweet η αναπλ. εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κάνοντας λόγο για φαντασιώσεις. «Ο πρωθυπουργός συνάντησε την Τετάρτη (σ.σ.: την ημέρα του διαγγέλματος) τον ΥΠΟΙΚ και τον ΥΠΕΘΑ στο Μαξίμου, όπου κατέγραψε το μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα», κατέληξε.

Δείπνο το βράδυ

Προς επίρρωσιν ότι βρισκόταν στην Αθήνα, το βράδυ του διαγγέλματος, δηλαδή την Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης εθεάθη να τρώει με τη σύζυγό του και πολύ φιλικό τους ζευγάρι σε παλιό αθηναϊκό εστιατόριο με γαλλική κουζίνα. Αυτόπτης μάρτυς μού ανέφερε μάλιστα ότι προς το τέλος του δείπνου προστέθηκε στην παρέα και η μεγάλη κόρη του, Σοφία.

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε να φτιάξει τη μέρα στον επίτροπό μας Μαργαρίτη Σχοινά.  Οταν συναντήθηκαν πρόσφατα, του διηγήθηκε μια συνομιλία με την Καναδή ομόλογό της, η οποία τυχαίνει να είναι και…. αστροναύτης. «Ανήκω σε ένα κλαμπ εκλεκτών που είχαν την τύχη να δουν τον πλανήτη μας από ψηλά. Και τον θαύμασα», είπε. Πρόσθεσε όμως πως παρότι είδε τη Γη από ψηλά, άλλο είναι το ταξίδι που της έχει κλέψει την καρδιά. «Είναι εκεί στη βόρεια Ελλάδα», εξομολογήθηκε η Καναδή πολιτικός, αναφερόμενη στη… Χαλκιδική! Καταλαβαίνετε ότι ο Σχοινάς, που θεωρεί και εκείνος τη Χαλκιδική μοναδικό επί γης παράδεισο, ψάχνει τώρα αφορμή να επισκεφθεί τον Καναδά…

Μισές αλήθειες

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα προς τo Μέγαρο Μαξίμου να κάνει το ίδιο που είχε κάνει το 2018 ως κυβέρνηση με το «Μπαρμπαρός». Τι είχε γίνει ακριβώς; Πράγματι, ο «Νικηφόρος Φωκάς» είχε «κλείσει τον δρόμο» στο τουρκικό πλοίο, με τα ρεπορτάζ τότε να λένε πως τα καλώδια που είχε απλώσει το τουρκικό σκάφος κόπηκαν επειδή μπερδεύτηκαν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το παρουσίασε –και ορθώς– ως επιτυχία, καθώς πράγματι είχαμε καταφέρει να διώξουμε το «Μπαρμπαρός» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το «Μπαρμπαρός» δεν έφυγε οριστικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 17 Οκτωβρίου, που συνέβη το περιστατικό με τον «Νικηφόρο Φωκά», μπήκε και βγήκε άλλες πέντε φορές στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έως τον Ιανουάριο του 2019, εκδίδοντας σειρά από NAVTEX και προκαλώντας διαβήματα και ρηματικές διακοινώσεις από την ελληνική πλευρά. Συνεπώς τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλήθεια, αλλά η μισή.

Ισχυρές ενέσεις ηθικού

Ούτως ή άλλως, το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι υψηλό. Αλλά ενίοτε χρειάζεται και ενέσεις από την πολιτική ηγεσία. Αυτό επέλεξε να κάνει, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του, το οποίο είχε έντονο το στοιχείο της ενίσχυσης του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το κλείσιμο του διαγγέλματος και η φράση «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί» είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό.

Στη Βουλή η συμφωνία

Η Βουλή ανοίγει στις 24 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως από την επομένη, και ανάλογα με τον χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση, μπορεί να έρθει προς κύρωση η συμφωνία με την Αίγυπτο στην εθνική αντιπροσωπεία.

Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.;

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνά, υποτίθεται, όσα απίθανα έλεγε ο τέως αρχηγός του Π.Σ., τι ακριβώς ψάχνει και με εντολή ποιου; Γιατί αν αντικείμενο της έρευνας είναι το πώς έφτασαν τα ντοκουμέντα και οι καταγγελίες στον Τύπο, και όχι το αν ισχύουν, τότε θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Ισως και εξυπηρέτηση συμφερόντων κοντοχωριανών…

Στην Κορσική

Στο γαλλικό νησί αναμένεται να ταξιδέψει στις 10 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς εκεί θα λάβει χώρα η σύνοδος του Νότου που γίνεται με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν. Η σύνοδος, στην οποία συμμετέχουν, πλην της Γαλλίας, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία, θα έχει ως κεντρικό θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος ο Μακρόν άλλωστε, προαναγγέλλοντας τη σύνοδο, είχε δηλώσει πως θα ήταν σημαντικό λάθος η ασφάλεια της Ανατ. Μεσογείου να αφεθεί στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή