Η Τουρκία απειλεί και τον Μπάιντεν

Η Τουρκία απειλεί και τον Μπάιντεν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόσο η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει το μέτρο και δεν αντιλαμβάνεται τα όριά της επιβεβαιώθηκε και από το ύφος της αντίδρασης Τούρκων αξιωματούχων κατά του υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν, με πιο ηχηρή αυτή του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν. Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν επιτέθηκε ευθέως στον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία». Και συνέχισε σε ακόμη πιο αυστηρό ύφος: «Οι μέρες που διατάζατε την Τουρκία τελείωσαν. Αλλά αν ακόμα πιστεύετε ότι μπορείτε να προσπαθήσετε, κάντε το. Θα πληρώσετε το τίμημα».

Η οργισμένη αντίδραση στα όρια του παραληρήματος –και μάλιστα από ένα από τα πιο σοβαρά και ικανά στελέχη του καθεστώτος– ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση ενός παλαιού βίντεο στο οποίο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο επικρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν, τον χαρακτηρίζει «αυταρχικό» και καταγγέλλει την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους, ενώ τάσσεται υπέρ των αντιπάλων του.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης», είχε πει ο Μπάιντεν και εξηγούσε ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να «ενθαρρύνει» τους αντιπάλους του Τούρκου ηγέτη «ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Οχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».

Το να ενοχλούνται και να καταγγέλλουν Τούρκοι αξιωματούχοι παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τους είναι εν μέρει κατανοητό. Αλλά το ύφος και οι απειλές που εκτοξεύονται κατά της Αμερικής, την οποία «προειδοποιούν» ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα, δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως μία ακόμη ένδειξη της μεγαλομανίας που επικρατεί στην Αγκυρα.

Τέλος, μια επισήμανση. Πριν σπεύσουν κάποιοι στην Ελλάδα και την Κύπρο να πανηγυρίσουν για τη στήριξη Μπάιντεν στην τουρκική αντιπολίτευση, καλό είναι να έχουν υπόψη τους ότι οι κύριοι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, οι κεμαλιστές του CHP, είναι εξίσου επιθετικοί και προκλητικοί έναντι της Ελλάδας. Συχνά, δε, διολισθαίνουν σε εθνικιστικές φωνασκίες όπως όταν εγκαλούν τον Τούρκο πρόεδρο για την «εκχώρηση» τουρκικών νησιών στους Ελληνες, και τον παροτρύνουν να τα επανακτήσει!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή