ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενα απαιτητικό φθινόπωρο

Το φθινόπωρο δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει μια μεγάλη ανάσα για να αντιμετωπίσει κάτι που μπορεί να μοιάζει με καταιγίδα.

Στην πραγματική οικονομία τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση γι’ αυτό, αλλά ο κορωνοϊός, που έχει βυθίσει πολλές χώρες στην ύφεση. Η έλλειψη ρευστού όμως θα γίνει έντονα αισθητή τους επόμενους μήνες. Ασχέτως από το τι λένε τα στατιστικά, θα λείψει από την αγορά το ρευστό, που δεν ήταν πάντοτε «άσπρο», και το οποίο συσσωρευόταν το καλοκαίρι από τον τουρισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πολλοί συμπολίτες μας θα δυσκολευθούν πολύ να τα βγάλουν πέρα με βασικές υποχρεώσεις. Κάποια εστιατόρια και μαγαζιά θα αναγκαστούν να κλείσουν. Και τα χρήματα του ευρωπαϊκού πακέτου αργούν…

Επίσης, ο κορωνοϊός δεν τέλειωσε, όπως όλα δείχνουν. Δυστυχώς, υπάρχει και αποτελεί ακόμη σημαντική απειλή για τη χώρα μας. Τα νεύρα πολλών συμπολιτών μας έχουν σπάσει από τη συνεχή πίεση και αυτό αρχίζει να φαίνεται. Ενα δεύτερο ολοκληρωτικό lockdown αποκλείεται, γιατί θα διέλυε εντελώς την οικονομία. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή. Και αν ο ιός ξεφύγει, το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί πολύ.

Σε όλα αυτά, σαν να μην έφταναν, πρέπει να προσθέσουμε και τα ελληνοτουρκικά. Εκεί ο κίνδυνος είναι εξωτερικός, έχει όμως και εσωτερικές προεκτάσεις. Η κρίση με τις τουρκικές έρευνες θα τελειώσει είτε με μια περίοδο παρατεταμένης έντασης, με ένα θερμό επεισόδιο να είναι πάντοτε πιθανό, είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κρίση διαρκείας μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Ο διάλογος εμπεριέχει εσωτερικούς πολιτικούς κινδύνους γιατί υπάρχουν πολλές και έντονες απόψεις στην ελληνική Κεντροδεξιά για το αν, πώς και πότε πρέπει κάποιος να διαπραγματευθεί με τους Τούρκους.

Λύσεις υπάρχουν για όλα αυτά. Δεν θα είναι εύκολες και θα απαιτήσουν ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η βουτιά στην οικονομία θα μοιάζει με ένα ατέλειωτο μακροβούτι, αλλά τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα περιμένουν στο τέλος. Ο κορωνοϊός απαιτεί εγρήγορση και να μη χαλαρώσουμε – όλοι. Και στα ελληνοτουρκικά έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι ξέρουμε να μιλάμε χωρίς να φτάνουμε στο διά ταύτα.