Ηταν που ήταν «στραβό» το κλίμα…

Ηταν που ήταν «στραβό» το κλίμα…

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγρια κογιότ περιφέρονταν στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο, καγκουρό έκοβαν βόλτες σε κεντρικούς δρόμους στην Αυστραλία, ενώ ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε ένα πούμα να ξεπροβάλλει ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο Σαντιάγο της Χιλής.

Ηταν την άνοιξη όταν το καθολικό lockdown σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη λόγω της πανδημίας οδήγησε στην «ανακατάληψη» των έρημων πόλεων από τα άγρια ζώα. Αρκετοί τότε διατύπωσαν την άποψη ότι «η φύση βγαίνει κερδισμένη από την πανδημία», ενώ τα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ φιλοξένησαν επιστημονικές έρευνες που καταδείκνυαν μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, βελτίωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τη μείωση της ναυσιπλοΐας κ.ο.κ.

Καθώς όμως το αποτύπωμα της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία βαθαίνει, τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα απέχουν σημαντικά από τις μάλλον ρομαντικές προβλέψεις που προηγήθηκαν για τις θετικές επιπτώσεις της πανδημίας στον οικοσύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η εταιρεία Standard & Poor’s, 424 επιχειρήσεις έχουν ήδη χρεοκοπήσει από τις αρχές του έτους. Στην κορυφή του καταλόγου με τα «ηχηρότερα λουκέτα» ξεχωρίζουν αυτά των πετρελαϊκών εταιρειών Fieldwood Energy και Denbury Resources από το Τέξας, με τα συνολικά χρέη τους να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει για πρώτη φορά μετά δεκαετίες την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός του Εθνικού Καταφυγίου Αγριας Ζωής της Αλάσκας (ANWR).  Οπως μετέδωσε το Reuters τη Δευτέρα, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και ο κυβερνήτης της Αλάσκας διατύπωσαν την άποψη ότι το «άνοιγμα» του καταφυγίου σε γεωτρήσεις θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, σε πείσμα των αντιδράσεων από Δημοκρατικούς και μέλη οικολογικών οργανώσεων.

Τον Ιούνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4,9% και του παγκόσμιου εμπορίου κατά 8%, ενώ από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ προκύπτει ότι το 40% των Αμερικανών απασχολουμένων σε κακοπληρωμένα επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης έχασε τη θέση εργασίας του εξαιτίας της πανδημίας («Καθημερινή» 15 Αυγούστου).

Η παγκόσμια κρίση βαθαίνει και κάθε μέρα που περνάει καθίσταται ολοένα πιο σαφές ότι η αρχική εκτίμηση πως η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να ανασχέσει την κλιματική αλλαγή μοιάζει να μετατρέπεται σε άλλον έναν εφιάλτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή