Τα δραματικά ανάγλυφα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η παραλία του Παλίγκρεμνου», όπως διαβάζουμε στη λεζάντα της φωτογραφίας, «είναι γνωστή για το δραματικό της ανάγλυφο, στο οποίο κυριαρχεί ένα τεράστιο κατακόρυφο “κόψιμο” στον βράχο» (Καθημερινή 19.8.2020). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένη να την προστατεύσει με κάθε νόμιμο μέσο» και κυρίως από την ανέγερση αδειοδοτημένου ξενοδοχείου.

Η μονάδα θα έχει τρία υπόσκαφα κτίρια, προκειμένου να υπάρχει η ελάχιστη αισθητική όχληση, αλλά, σύμφωνα με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, δεν αρκεί. «Οσο προσεγμένη κι αν είναι η επέμβαση σε ένα τόσο ιδιαίτερο τοπίο», δήλωσε ο πρόεδρός του, «θα έχει αποτύπωμα. Δεν θα είναι το ίδιο. Το ζητούμενο είναι να παραδώσουμε αυτό το δώρο της φύσης ανέγγιχτο στις επόμενες γενιές».

«Ανέγγιχτο» δεν θα το έλεγε κανείς, διότι στη φωτογραφία βλέπουμε ότι πάνω από το «δραματικό ανάγλυφο» στέκεται ένα άλσος κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Αλλά, το να έχει κάποιος καλό σήμα στο κινητό είναι λαϊκό δικαίωμα, που δεν πρέπει να φαλκιδευθεί.

Το δεύτερο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι στις επόμενες γενιές θα κληροδοτήσουμε περί τα 400 δισ. ευρώ χρέος και τοπία. Πολλά τοπία (στο Ρέθυμνο, στα Αγραφα, στην Τήνο κ.λπ.) τα οποία όμως δεν τρώγονται.

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας διαβάζουμε: «Στις μικρές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου ο τρόπος που χωροθετούνται σήμερα τα αιολικά πάρκα μοιάζει με “εισβολή”».

Να σημειώσουμε ότι το 40.000 κατά κεφαλήν χρέος είναι το τρέχον. Με τη δημοσιονομική επέκταση που «υποχρεούται να κάνει η πολιτεία για να απαλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας», το χρέος μεγαλώνει. Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; «Αλληλεγγύη» θα ζητάμε πάλι από φορολογουμένους άλλων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν μόνο ξενοδοχεία και αιολικά, αλλά και βιομηχανίες. Προφανώς εκεί απαράμιλλα τοπία δεν υπάρχουν.

«Στη ζωή δεν υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν επιλογές», έγραφε ο Πολωνός συγγραφέας Στάνισλαβ Λεμ. Μέχρι το 2009 είχαμε κάνει την επιλογή της χρεοκοπίας: αύξηση των δημοσίων δαπανών και απόκρουση των επενδύσεων, διότι είναι κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους (όλη η Ελλάδα είναι αρχαιολογικός χώρος) ή σε περιοχές ανείπωτου κάλλους: το 27% της συνολικής έκτασης της χώρας είναι περιοχή Natura, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. των «28» είναι 18% και στη Δανία 8%.

Δεν λέμε! Καλά κάνουμε και προστατεύουμε όσο περισσότερο τοπίο μπορούμε, αλλά και η προστασία του έχει έξοδα: φύλαξη, συντήρηση, μηχανισμούς πυρόσβεσης κ.λπ. Χωρίς επενδύσεις που θα ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα, ούτε ο Παρθενώνας δεν είναι ασφαλής. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη κι αν η Google θέλει να κάνει τα κεντρικά της γραφεία στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρει. Κατ’ αρχάς διότι κάπου πρέπει να χτίσει, και όπου θα θέλει να χτίσει, θα είναι περιοχή απαράμιλλου κάλλους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή