Η πραγματική Terra Incognita

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περούκες, πυρσοί, κροτίδες, ναυτικές φωτοβολίδες, πυροσβεστήρες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, μια παλιά γραφομηχανή, ένα τετράδιο με ονόματα συνεισφορών και 2.000 ευρώ, η είσπραξη του κυλικείου-μπαρ που λειτουργούσε. Είναι τα περιουσιακά στοιχεία που κατέσχεσε η αστυνομία από την κατάληψη Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη. Μάθαμε ακόμη πως στον χώρο λειτουργούσε «αυτοδιαχειριζόμενη» βιβλιοθήκη και γυμναστήριο. Προσδιορισμός αμφιλεγόμενος, που επιδέχεται τουλάχιστον δύο ερμηνείες, δηλώνει όμως καθαρά τις προθέσεις των πνευματικών του πατέρων. Ετρωγαν αυτοδιαχειριζόμενο φαγητό, χρησιμοποιούσαν αυτοδιαχειριζόμενα ευρώ και έφτιαχναν αυτοδιαχειριζόμενες μολότοφ. Μάθαμε, επίσης, ότι η κατάληψη λειτουργούσε από το 2004, 16 έτη συναπτά. Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, πέρασε μια χρεοκοπία, άλλαξε κυβερνήσεις ων ουκ έστιν αριθμός, όμως η κατάληψη έμεινε κατάληψη. Το κτίριο ανήκει στο ΑΠΘ, όμως και οι πανεπιστημιακές αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας δίσταζαν να παρενοχλήσουν την αυτοδιαχείρισή της. Η ΔΕΗ της έδινε ρεύμα. Οποιον απειλούν με διακοπή της παροχής λόγω χρεών φθάνει να δηλώσει αυτοδιαχειριζόμενος καταληψίας. Η αστυνομία θεωρεί ότι από την κατάληψη εκπορευόταν το 80% των καταδρομικών επιθέσεων και των επεισοδίων στην πόλη. Στην εκκένωσή της δεν βρέθηκε έμψυχο υλικό αυτοδιαχείρισης. Καιρός διακοπών γαρ.

Ας αφήσουμε τα γνωστά. Μια «κατάληψη» που λειτουργεί για 16 χρόνια με την ανοχή της αστυνομίας και των πανεπιστημιακών αρχών. Η ανοχή έχει όλον τον καιρό για να γίνει συνενοχή. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στην όλη υπόθεση είναι ο τρόπος που οι ίδιοι οι καταληψίες αντιλαμβάνονται την κατάληψή τους. Δεν μάζεψαν το οπλοστάσιό τους επειδή δεν πίστευαν ότι κάποιοι θα τολμούσαν να τους τη στερήσουν. Είχαν εμπιστοσύνη στο κράτος που σέβεται τους καταληψίες. Οπως και συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στο «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο όχι μόνο τους αθωώνει επειδή είναι υπεράνω του νόμου, αλλά τροφοδοτεί και τον ναρκισσισμό τους. «Οι συντροφικές σχέσεις που χτήστικαν (sic) γύρω από την Terra Incognita είναι ο πραγματικός κίνδυνος που πρέπει να φοβάται το κράτος και το κεφάλαιο. Δεν θα αργήσει η ώρα που οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι (sic) θα συνειδητοποιήσουν τα συμφέροντά τους…».

Αγράμματες βλακείες, θα μου πείτε. Αυτή όμως είναι η πραγματική Terra Incognita της κοινωνίας μας. Μέσα από ποιους μηχανισμούς δίνει το δικαίωμα σε αυτά τα «παιδιά» –αν είναι παιδιά– να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως «άλας της γης», σωτήρες της σήψης και της διαφθοράς; Ηττα της οικογένειας και του σχολείου; Και οι ενοχές μιας κοινωνίας που για δεκαετίες τώρα δεν τολμά να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Αυτή είναι η πραγματική Terra Incognita.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή