Νίκες και μπλόφες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πόλεμοι συνεχίζονται χωρίς τον Αρη, κι αν οι θεοί δεν παρεμβαίνουν πια στα γεγονότα, αυτά δεν μοιάζουν λιγότερο αναμενόμενα. Παλιές πρακτικές παλινορθώνονται περιμένοντας να φθαρούν ξανά στο μέλλον. Η πολιτικοποίηση του τρέχοντος υγειονομικού αγώνα δρόμου, ο νέος Ψυχρός Πόλεμος με πρόσχημα την υγεία, έχει ξεκινήσει από καιρό. Ομως ένας τον έφερε στο προσκήνιο σπεύδοντας να δηλώσει ότι αυτός κέρδισε τη μάχη των μαχών – το ποιος θα το έβρισκε και νήπιο μόνο από το όνομα του εμβολίου, Sputnik V. Αγνωστης αποτελεσματικότητας, κατά τους ειδικούς, καθώς ανακοινώθηκε –και πουλήθηκε– πριν ακόμη διενεργηθεί η κρίσιμη φάση 3, των μαζικών δοκιμών, αποκάλυψε το πόσο εύκολα τίθεται το εθνικό όφελος και κύρος πάνω από τη δημόσια υγεία. Το Sputnik V, ευθεία αναφορά στον ανταγωνισμό για την κατάκτηση του Διαστήματος, που σε πρώτη φάση κερδήθηκε από την ΕΣΣΔ (εκτόξευσε τον Sputnik 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, στις 4 Οκτωβρίου 1957), στο τέλος όμως από τις ΗΠΑ, είναι μια «δήλωση» για τη ρωσική πρωτιά και σ’ αυτό το πεδίο.

Ο Τραμπ διέθεσε τεράστια ποσά για την αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων τεσσάρων υποψήφιων εμβολίων ενώ ονόμασε τη δική του κούρσα για την παρασκευή εμβολίου «επιχείρηση Warp Speed» (ταχύτητες διαστημοπλοίων Star Trek). H Κίνα ξεκίνησε τη χορήγηση δικού της υποψήφιου εμβολίου στον κινεζικό στρατό. Προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα επίδοξων πλανηταρχών.

Πλην της Ρωσίας, των ΗΠΑ (4 εμβόλια υπό δοκιμή) και της Κίνας (5 εμβόλια υπό δοκιμή), στους δρομείς των εντυπώσεων προστίθεται η Βρετανία, με το εμβόλιο της Οξφόρδης και τα  πολλά οφέλη για τον Μπόρις Τζόνσον. Βέβαια δεν είναι οι μόνοι, 165 εμβόλια είναι υπό παρασκευή, 30 δοκιμάζονται σε ανθρώπους, οκτώ βρίσκονται στη φάση 3.

Αναβίωση της παλιάς αντιπαλότητας Ανατολής – Δύσης, τη στιγμή που ο ιός δεν κοιτά καθεστώτα, οικονομίες, σύνορα. Ο Ψυχρός Πόλεμος (1947-1987) σοβούσε σε ένα κλίμα έντονου ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Σήμερα έχει σπάσει ο παλιός διπολισμός, ενώ η ιδεολογία δεν είναι πια αναγκαία για την κάλυψη και νομιμοποίηση των πραγματικών στόχων.

Από πλευράς Ρωσίας, ο διαγκωνισμός δεν αφορά τόσο την τελική επικράτηση, όσο το στρατηγικό πλεονέκτημα του αιφνίδιου προβαδίσματος, την ψυχολογική πίεση της πρωτιάς, το πλήγμα στο δυτικό κύρος, όπως κατά την πρώτη φάση του 18ετούς εξοντωτικού Πολέμου των Αστρων. Οι νίκες και οι μπλόφες της πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή