ΑΠΟΨΕΙΣ

Τζάμπα «το εμβόλιο που δεν υπάρχει»

Ενέχει κινδύνους η «αντιπολίτευση της κακιάς πεθεράς» που κάνει εδώ κι ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο η πασιφανής αμετροέπεια. Ελλοχεύουν πάντα οι αντιφάσεις, ακόμη και για πεζά θέματα, όπως είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Προ ημερών ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι «αν όλα πάνε καλά», στα τέλη Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα έχει τις πρώτες παρτίδες από το εμβόλιο της Οξφόρδης. «Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στα 3 εκατ. δόσεις συνολικά», ανέφερε ο κ. Βασίλης Κικίλιας (ΣΚΑΪ 18.8.2020).

Κατόπιν αυτών, ποιος είδε τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ (επίσημα και ανεπίσημα) και δεν τα φοβήθηκε! «Φτηνός κυβερνητικός λαϊκισμός που παίζει με την αγωνία των πολιτών είναι και απαράδεκτος και επικίνδυνος», είπε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του. «Αν δεν αφορούσε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα ήταν σχεδόν αστείο. Η Κομισιόν, όπως ήταν λογικό, ήδη διέψευσε τον υπουργό Υγείας που το πρωί διαβεβαίωνε ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί ένα εμβόλιο που ακόμα δεν υπάρχει».

Ας δεχθούμε ότι ο υπουργός Υγείας έκανε λάθος και δεν έπρεπε να προαναγγείλει τη διανομή ενός εμβολίου, παρά το γεγονός ότι αυτό βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τη συμφωνία για 400 εκατομμύρια δόσεις. Αν όμως βιάστηκε ο κ. Κικίλιας να μοιράσει «το εμβόλιο που δεν υπάρχει», τότε τι πρέπει να πούμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που το μοιράζει τζάμπα; «“Ατομική ευθύνη” και το εμβόλιο» βροντοφώναξε χθες με το πρωτοσέλιδό της «Η Αυγή»: «Ανοιχτό άφησε ο Σταϊκούρας το αν το κράτος θα συμμετάσχει στο κόστος του εμβολιασμού. Ερωτήματα για την κάλυψη του εμβολίου από τα Ταμεία και για εκατομμύρια ανασφάλιστους προκαλεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών» (21.8.2020).

Μα, αν το εμβόλιο είναι «ανύπαρκτο», τι τους νοιάζει ποιος (δεν) θα το πληρώσει; Θα ήταν εύλογες οι παρατραβηγμένες ανησυχίες τους, για τον «νεοφιλελευθερισμό» (λέμε, τώρα…) του κ. Σταϊκούρα, αν το εμβόλιο υπήρχε. Τώρα προς τι τόση οδύνη και σπαραγμός;

Είναι απλό. Ρίχνουν μπαταριές κι όποιον πάρει ο χάρος. Την Τετάρτη αντιπολιτεύονταν τον κ. Κικίλια, την Παρασκευή τον κ. Σταϊκούρα (και δεν ξέρουμε τι θα γίνει την Κυριακή) ασχέτως αν ρίχνουν από διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Είναι και αυτός ένας τρόπος, ειδικώς όταν λείπουν οι θέσεις…