Η διασκέδαση του ενός έγινε αγωνία του άλλου

Η διασκέδαση του ενός έγινε αγωνία του άλλου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πάρτι έγινε σε κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου, αρχές Αυγούστου, σε σπίτι μεγάλου επιχειρηματία. Ο γιος του επιχειρηματία, για να γιορτάσει τα γενέθλιά του, κάλεσε δεκάδες φίλους και φίλες του από διάφορα νησιά του Αιγαίου όπου έκαναν διακοπές, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις περί κορωνοϊού. Οι καλεσμένοι προσέγγισαν τελικά τους τριακόσιους. Υπέγραφαν μάλιστα στην είσοδο της βίλας ότι ο διοργανωτής δεν θα ήταν υπεύθυνος αν κάποιος κολλούσε COVID-19, ενώ οι άνθρωποι ασφαλείας της βίλας τοποθετούσαν ένα ειδικό αυτοκόλλητο στις κάμερες των κινητών για να μην μπορεί να πάρει κανείς φωτογραφίες ή βίντεο. Ολα έγιναν όπως είχαν προγραμματιστεί. Το πάρτι  κράτησε μέχρι πρωίας χωρίς παρατράγουδα. Είχε μάλιστα τέτοιο κέφι, ώστε κάποιοι από τους καλεσμένους συνέχισαν να χορεύουν και στο πλοίο της γραμμής που τους μετέφερε πίσω στα νησιά των διακοπών τους. Εκ των υστέρων, βέβαια, τα τεστ κορωνοϊού πήραν φωτιά και κανείς δεν ξέρει πόσα βγήκαν θετικά. Υπήρξε όμως μεγάλη αναστάτωση, εκ των υστέρων, στα σπίτια της κοσμικής Αθήνας.

Παρόμοια πάρτι έγιναν σε δεκάδες βίλες σε Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, αλλά και σε κλαμπ διασκέδασης σε νησιά των Κυκλάδων, στη Χαλκιδική και στην Κρήτη. Ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Χωρίς μάσκες, αντισηπτικά ή αποστάσεις. Γι’ αυτό, μόνο στη Μύκονο υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεκάδες θετικοί ενεργοί φορείς του κορωνοϊού, ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου επιστρέφουν σιγά σιγά οι εκδρομείς του καλοκαιριού, η πανδημία «καλπάζει».

Τον Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο βαυκαλιζόμασταν ότι ήμασταν οι πρωταθλητές της αυτοσυγκράτησης στην εκστρατεία καταπολέμησης του κορωνοϊού, αλλά τελικά μόλις φύγαμε για διακοπές αποδειχθήκαμε πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Με πρωταγωνιστές στην αδιαφορία κάποιους –ασυμπτωματικούς ως επί το πλείστον– νέους που έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το ξεφάντωμα παρά για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Προφανώς, σημαντικό ρόλο στην έξαρση του κορωνοϊού έπαιξε η λανθασμένη πεποίθηση όλων μας –κυβερνητικών και ιατρών συμπεριλαμβανομένων– ότι η χώρα είχε ήδη νικήσει τον ιό μετά τη γενική καραντίνα και ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα τον αποτέλειωναν.

Η χαλαρότητα και ο εφησυχασμός έγινε το κύριο χαρακτηριστικό του καλοκαιριού. Γι’ αυτό και δεν τηρήθηκε ουσιαστικά κανένα πρωτόκολλο προστασίας και αποφασίστηκε, για τη μείωση της ζημιάς που ήδη είχε υποστεί ο τουρισμός και η ελληνική οικονομία, να ανοίξουν εν ριπή οφθαλμού τα πάντα. Πήγαινες στο νησί να ψωνίσεις με μάσκα και σε κοίταζαν σαν να είσαι Αρειανός!

Θα πείτε ότι είναι εύκολο να είναι κάποιος μετά Χριστόν προφήτης. Ωστόσο, θα έπρεπε να είχαν καταλάβει οι υπεύθυνοι ότι δεν θα είχε στοιχίσει στην οικονομία αν ήμασταν περισσότερο προσεκτικοί. Εάν δηλαδή εξαρχής τα μπαρ και τα εστιατόρια έκλειναν τα μεσάνυχτα, χωρίς να επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, εάν η χρήση της μάσκας ήταν υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και εάν υπήρχε μάξιμουμ αριθμός πελατών στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ούτε, ασφαλώς, θα είχε ζημιωθεί η οικονομία αν υπήρχαν μεγαλύτερες προφυλάξεις στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να αποτραπεί η μαζική, ανεξέλεγκτη ουσιαστικά, είσοδος τουριστών από βαλκανικές χώρες, που οδήγησε τις πρώτες εβδομάδες στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, έως σήμερα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις βόρειες πύλες της χώρας είναι 88 από Ρουμανία, 86 από Βουλγαρία, 80 από Σερβία, 63 από Αλβανία. Και πόσα άλλα που δεν καταγράφηκαν.

Και βέβαια, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είχαν συμφωνήσει σε μια σοβαρή επικοινωνιακή καμπάνια κατά των επικίνδυνων συνωμοσιολόγων, οι οποίοι δαιμονοποιούν ακόμη και σήμερα τη χρήση της μάσκας, ενώ εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Οτι είναι κατασκεύασμα των φαρμακευτικών εταιρειών για να βγάλουν λεφτά από τα εμβόλια και μια απεγνωσμένη προσπάθεια της πολιτικής άρχουσας τάξης να ελέγξει την ελεύθερη ζωή των πολιτών. Δεν είναι αστείο. Δυστυχώς, στα κοινωνικά δίκτυα οι «ψεκασμένοι» αποτελούν κυρίαρχη φωνή, με κύριο σύνθημα που το διαβάζεις και σε δρόμους της Αθήνας: Μάσκα = Χούντα!

Με αυτά και με εκείνα, τώρα τρέχουμε όλοι άρον άρον να μαζέψουμε την εξάπλωση του ιού για να μην έχουμε 500+ κρούσματα την ημέρα μόλις ξεκινήσουν τα κρύα και αρχίσουμε να ζούμε περισσότερο σε κλειστούς χώρους.

Επιμύθιο. Καιρός να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να παραδεχτούμε για μία ακόμη φορά ότι η κοινωνική συνείδηση δεν αποτελεί γνώρισμα των Ελλήνων – βασιλιάδες στη φοροδιαφυγή είμαστε άλλωστε. Η επιτυχία του Μαρτίου δεν προήλθε από ενδιαφέρον για τους συμπολίτες μας, αλλά κυρίως από φόβο μην έχουμε εκατόμβες νεκρών όπως οι Ιταλοί. Αλλά και από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό που αποφάσισε εγκαίρως ο κ. Μητσοτάκης ακούγοντας τους ειδικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή