Κάποτε η Αμερική, τώρα η Γερμανία

Κάποτε η Αμερική, τώρα η Γερμανία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεκαετίες γνωρίζαμε ότι σε περιπτώσεις αυξημένης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα μεσολαβούσε η Ουάσιγκτον.

Ομως, η γενικότερη πολιτική απόσυρσης των ΗΠΑ από πολλές περιοχές του πλανήτη πλήττει και την προοπτική αμερικανικής παρέμβασης στα ελληνοτουρκικά. Πρόκειται για προσωπική επιλογή του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου, την οποία δεν υιοθετεί το διπλωματικό κατεστημένο όπως δείχνουν οι δημόσιες και ιδιωτικές αντιδράσεις. Ωστόσο, τελικά ο πρόεδρος αποφασίζει.

Σε άλλες εποχές, η αμερικανική διαμεσολάβηση για την εκτόνωση της έντασης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στους δύο νατοϊκούς συμμάχους θα προερχόταν αρχικά στο επίπεδο του βοηθού υπ. Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, εν συνεχεία σε αυτό του υπουργού και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις –η σημερινή δείχνει να είναι μια από αυτές–, σε αυτό του ίδιου του προέδρου.

Παρά τις συμβολικές κινήσεις και δηλώσεις Αμερικανών διπλωματών προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει καταστεί σαφές ότι ως απόρροια της ιδιοσυγκρασίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της προσωπικής του σχέσης με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο πεδίο της αμερικανικής παρεμβατικότητας στην περιοχή μας έχει δημιουργηθεί ένα κενό.

Σε αυτό το νέο σκηνικό η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στην Αγκελα Μερκελ η οποία χειρίζεται την Αγκυρα διαφορετικά από τη Γαλλία. Κάποιοι την κατηγορούν ότι στον βωμό της προάσπισης γερμανικών συμφερόντων διολισθαίνει σε κατευνασμό της τουρκικής αυταρχικής και επιθετικής συμπεριφοράς. Από την άλλη, η περισσότερο ουδέτερη στάση του Βερολίνου ενισχύει την επιρροή του στην Αγκυρα. Ολα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας μεταβαίνει σήμερα σε Αθήνα και Αγκυρα για να πέσουν οι τόνοι, να επαναλειτουργήσει το τρίγωνο διαβουλεύσεων του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου, της διπλωματικής συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού και του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, και εν συνεχεία να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Σε αυτή τη συγκυρία η Γερμανία δείχνει να είναι η μόνη με τη βούληση και την ικανότητα να αποτρέψει μια επικίνδυνη εξέλιξη στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ενδεχόμενη επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, και ανάρρησή του στην προεδρία τον επόμενο Ιανουάριο, θα επαναφέρει την Αμερική στον παραδοσιακό πρωταγωνιστικό ρόλο της, αλλά μέχρι τότε ίσως να είναι αργά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή