Μεταφράζοντας μια παρεξήγηση(;)

Μεταφράζοντας μια παρεξήγηση(;)

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραία. Εγινε παρεξήγηση. Δεν καταλάβαμε. Ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεν εννοούσε ότι υιοθετεί το στερεότυπο πως οι γυναίκες δεν είναι καλές στα μαθηματικά, αστειευόμενος για τις δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως. Από τη στιγμή που το όρισε ως «στερεότυπο» είναι –κατά τη γνώμη του– σαφές πως το αποκηρύσσει.

Εχω πολλές ενστάσεις. Πρώτον, το στερεότυπο αυτό είναι εντελώς παρωχημένο. Είναι περίπου σαν να μιλάς για το στερεότυπο πως για να παντρευτεί μια γυναίκα χρειάζεται προίκα. Είναι του περασμένου αιώνα, αν το πεις σε έναν νέο άνθρωπο θα σε κοιτάξει περίπου σαν να του μιλάς για βιντεοκασέτα. Ισως το έχει ακούσει, ίσως και όχι, δηλαδή.

Δεύτερον, ο κ. Γαβρόγλου, σοβαρός πανεπιστημιακός και στέλεχος αριστερού κόμματος με τον φεμινισμό παραδοσιακά να αποτελεί κεντρικό σημείο τής –θεωρητικής έστω– ατζέντας του, ανασύρει ένα κλισέ από τη λήθη και το αναπαράγει. Αρα, συνειρμικά του έρχεται στο μυαλό, το έχει αφομοιώσει. Τρίτον, αντί να αναγνωρίσει το λάθος και να κάνει μια δημόσια αυτοκριτική, επιμένει και εκπλήσσεται για τις αντιδράσεις. Το ίδιο και οι σύντροφοί του («Μα είναι δυνατόν να λένε τον Γαβρόγλου σεξιστή;!»). Τέταρτον, το γεγονός ότι έσπευσε να διατρανώσει την ανδρική του αλληλεγγύη και την επιδοκιμασία του για τη σιγή των γυναικών του κόμματος ο Παύλος Πολάκης, ο κατεξοχήν εκφραστής της αριστερής (;) αρρενωπότητας, δεν προβληματίζει τον τέως υπουργό Παιδείας; Πάνω από όλα, όμως, δεν προσβάλλει τις άφωνες συντρόφισσές του; Πέμπτον, όσο υποκριτική ήταν η σιωπή των φεμινιστριών του ΣΥΡΙΖΑ που ευαισθητοποιούνται επιλεκτικά μόνο με τα σεξιστικά κυβερνητικά σποτ ή τη μικρή συμμετοχή των γυναικών στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, άλλο τόσο ενοχλητική ήταν η υποτιθέμενη κατακραυγή εναντίον του κ. Γαβρόγλου από φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες με καθημερινό μισογυνικό περιεχόμενο ή η όψιμη ευαισθητοποίηση από φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση.

Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο το κόμμα της Νίκης Κεραμέως την άφησε έκθετη χωρίς να έχει ιδέα για την απόφαση δωρεάν παροχής μασκών, ενώ είχε προηγηθεί (τι περίεργο!) ένας άντρας υπουργός να προαναγγέλλει το μέτρο.

Υπάρχει όμως κι ένα καλό, ενθαρρυντικό νέο από όλη αυτή τη διάχυτη πλειοδοσία «βαρβατίλας». Η αναγνώριση του σεξισμού και η αντίδραση. Μάλλον δεν έγινε παρεξήγηση, τελικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή