Ψεκασμένη «λογοκρισία»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελευθερία του λόγου πρέπει να είναι απόλυτη. Ακόμη και για τον κ. Λεωνίδα Μπαλάφα, ο οποίος αναπαράγει ψεκασμένες θεωρίες για τον κορωνοϊό. Προ ημερών, ο τραγουδοποιός (που έλαμψε ένα διάστημα με το αντιμνημονιακό και αντιπολιτικό βίντεο του τραγουδιού «Να σταθώ στα πόδια μου») έγραψε στο Facebook:

«Οσο καιρό ήμασταν σπίτι τοποθετήσατε ανά την Ελλάδα χιλιάδες κεραίες 5G. Καταστρέφετε με τις μάσκες το ανοσοποιητικό των ανθρώπων μεγεθύνοντας το καθημερινό άγχος της επιβίωσης μιας που διαλύετε την οικονομία. Φέρνετε τα εμβόλια μιας εταιρείας εν ονόματι astrazeneca, που στις 5 Μαΐου αναφερόταν κι ο Τσιόδρας για τα εμβόλια του Gates. Οταν όλα ενεργοποιηθούν θα πέφτει ο κόσμος σαν τα κοτόπουλα και ο κορωνοϊός θα ανθίζει. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή θεωρίες συνωμοσίας; Οι μάσκες οι δικές σας πέσανε, μην πάτε να τις φορέσετε στους άλλους. Εχει ο διάολος το σχέδιό του αλλά έχει και ο Θεός το δικό του. Αναπνεύστε ελεύθερα!» (21.8.2020).

Λίγες ημέρες μετά, ο ίδιος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Λόγω της ανάρτησής μου, το samano festival κι ο (σ.σ.: γνωστός σεφ κ. Λεωνίδας) Κουτσόπουλος μόλις με ενημέρωσαν ότι με βγάζουν από το festival… Εμένα και άλλους επτά ανθρώπους, τους μουσικούς μου και τον ηχολήπτη. Ελευθερία του λόγου δεν υφίσταται πια. Αϊιντε και καλή τύχη, μάγκες» (fb 24.8.2020).

O Αμερικανός πολιτικός Ηubert Η. Humphrey έλεγε ότι «το δικαίωμα κάποιου να ομιλεί δεν περιλαμβάνει και την υποχρέωσή μας να τον πάρουμε στα σοβαρά».

Πολύ περισσότερο, δεν συνεπάγεται την υποχρέωσή μας να τον κάνουμε παρέα. Ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης, για παράδειγμα, μπορεί να αμολάει όποια παρόλα θέλει, αλλά δεν αποτελεί λογοκρισία ο αποκλεισμός του από ένα αντιρατσιστικό συνέδριο. Ο λόγος είναι ελεύθερος, αλλά το ίδιο και ο αντίλογος. Και ο αποκλεισμός του κ. Λεωνίδα Μπαλάφα από το φεστιβάλ είναι αφενός συμβολικός λόγος και αφετέρου η έκφραση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να συγχρωτίζεται με όποιους γουστάρει. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο προαναφερθέν αντιμνημονιακό βίντεο, με το οποίο έγινε γνωστός ο κ. Μπαλάφας, δείχνει κάτι Κρητίκαρους που με το βλέμμα τους διώχνουν έναν πολιτικό από το καφενείο τους. Ασκησαν κι εκείνοι λογοκρισία;

H ελευθερία του λόγου είναι απαιτητή μόνο από εκείνους που μπορούν να απαντήσουν με βία, είτε νόμιμη είτε παράνομη, δηλαδή, είτε από το κράτος είτε από τα φαιά ή ερυθρά φασιστάκια που εμφανίζονται με στειλιάρια σε εκδηλώσεις. Το «βούλωσ’ το» ενός ιδιώτη συνομιλητή μπορεί να είναι αγενές, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στον ομιλούντα. Το «βούλωσ’ το» του κράτους σημαίνει φυλακή, είναι δηλαδή άσκοπη χρήση (έστω νόμιμης) βίας απέναντι στον λόγο. Επομένως, όσο δικαίωμα έχει ο κ. Μπαλάφας να λέει ανοησίες, άλλο τόσο δικαίωμα έχει να τις αποκλείει από το φεστιβάλ του ο κ. Κουτσόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή