Η ΔΕΘ γυρίζει σελίδα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να είναι άραγε αυτό που προγραμματίζεται να γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου, στη θέση της ματαιωθείσας λόγω κορωνοϊού 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Thessaloniki Hellexpo Forum δηλαδή, μια πρόγευση για τη ΔΕΘ του μέλλοντος;

Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια ο προβληματισμός για το μέλλον της ΔΕΘ στην ψηφιακή εποχή γίνεται όλο και πιο έντονος. Ανθρωποι (και) του χώρου συνειδητοποιούν την ανάγκη ανασχεδιασμού της Εκθεσης και προσαρμογής της στα παγκόσμια νέα δεδομένα.

Καλά είναι τα πανηγύρια. Συρρέουν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την επαρχία, ακόμη και από τα Βαλκάνια, για να παρακολουθήσουν συναυλίες λαϊκών αοιδών και να ανέβουν τα παιδιά τους στα καρουζέλ. Πέφτει χρήμα στην οικονομία της πόλης, δουλεύουν τα καφέ, γεμίζουν οι ταβέρνες, κάνουν τζίρο τα εμπορικά, δοξάζονται τα κατά τον αείμνηστο Ευάγγελο Γιαννόπουλο νυχτερινά «πολιτιστικά κέντρα», που περιμένουν πώς και πώς τον οβολό των επισκεπτών.

Πουλάει το «τζέρτζελο» στα κανάλια, με τους συνδικαλιστές να πολιορκούν το Βελλίδειο και να συγκρούονται με τα ΜΑΤ για λίγα λεπτά δημοσιότητας· παρέχεται δωρεάν άφθονος τηλεοπτικός χρόνος στους πολιτικούς αρχηγούς για να διαλαλήσουν την κομματική τους πραμάτεια και, τελικώς, ελάχιστοι είναι εκείνοι που επισκέπτονται κάποια περίπτερα όπου εκτίθενται οικονομικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και από αυτούς, αν τους ρωτήσεις, τι είδαν, ακόμη λιγότεροι θα σου απαντήσουν.

Είναι όμως όλα αυτά χαρακτηριστικά μιας διεθνούς έκθεσης που φιλοδοξεί να κατακτήσει περίοπτη θέση στον παγκόσμιο εκθεσιακό στίβο, στον 21ο αιώνα; Την καθιστούν τα φολκλόρ ελκυστική στους Ιάπωνες, Ασιάτες, Ευρωπαίους, Αμερικανούς, εκθέτες και εμπορικούς επισκέπτες, που ελάχιστα ή και καθόλου τους ενδιαφέρει το κοινωνικό προφίλ μιας διαδικασίας στην οποία προσέρχονται να δουν και να διαπραγματευθούν με όρους επιστήμης και επιχειρείν;

Η λαίλαπα του κορωνοϊού χτύπησε σκληρά και την 85η ΔΕΘ απειλώντας με «μαύρο», ιστορικά το δεύτερο μετά την Κατοχή, στο βιβλίο των διοργανώσεων. Πλην όμως, η διοίκησή της αντέδρασε σωστά, οργανώνοντας, σε ελάχιστο χρόνο, για τις ημέρες εκείνες ένα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή και των πολιτικών αρχηγών. Σώζει έτσι την παρτίδα, μολονότι μια μερίδα του κόσμου της εστίασης γκρινιάζει ότι η Εκθεση θα έπρεπε να γίνει «κανονική» ΔΕΘ με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Μήπως ο κορωνοϊός ανοίξει τη συζήτηση και για το αύριο της ΔΕΘ; Ιδωμεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή