Για να γίνει μπλόφα η απειλή

Για να γίνει μπλόφα η απειλή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πείρα μάς διδάσκει ότι οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν. Εμείς οι Ελληνες έχουμε μάθει να «διαβάζουμε» τις προθέσεις τους. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι προκλήσεις τους αρχικά βρίσκονται στο όριο των κόκκινων γραμμών της διεθνούς κοινότητας, έως τη στιγμή που βρίσκουν ευκαιρία να τις παραβιάσουν. Τότε, βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα που οι Τούρκοι θεωρούν «κεκτημένα» και αδια-πραγμάτευτα. Σε αυτό το πνεύμα, ο Ερντογάν πασχίζει να προβάλλει εαυτόν ως διάδοχο των «κατακτητών» σουλτάνων. Γι’ αυτό, εμείς δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι, την ώρα που η Τουρκία μάς απειλεί, οι σύμμαχοι και εταίροι μας τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων, μας ωθούν προς διαπραγμάτευση με αυτήν. Είναι κρίσιμης σημασίας να εξασφαλίσουμε ότι οι εταίροι και σύμμαχοί μας έχουν σαφή εικόνα για τις προθέσεις του Ερντογάν.

Γνωρίζοντας ότι οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν, πώς να ερμηνεύσουμε την ολοένα πιο επιθετική ρητορική και πολιτική του Ερντογάν; Μήπως οι απειλές είναι μέρος μιας συμπεφωνημένης διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα που θα ακολουθήσει; (Οσο «ελκυστική» και αν ακούγεται αυτή η εκδοχή, θα απαιτούσε τέτοια συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών που η τακτική των απειλών θα ήταν περιττή). Επιχειρεί να εμψυχώσει τους οπαδούς του, να τους αποπροσανατολίσει από πιο ουσιαστικά προβλήματα, να προετοιμάσει το έδαφος για πρόωρες εκλογές; Εάν πράγματι προετοιμάζεται για πόλεμο, τι επιδιώκει; Να κατατροπώσει τους Ελληνες, να κατακτήσει εδάφη και περισσότερη επιρροή στην περιοχή; Για να θέλει πόλεμο, ο Ερντογάν πρέπει να πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα θα παραμείνει θεατής, ότι η Τουρκία θα νικήσει με ευκολία και ότι τα κέρδη θα είναι σαφή. Το ρίσκο, όμως, είναι μεγάλο. Η ρητορική του τραμπούκου που η Τουρκία χρησιμοποιεί θέτει την Ελλάδα στη θέση του ασθενέστερου (του underdog, που λένε στον αθλητισμό). Αυτό σημαίνει ότι τα πλήγματα που θα υποστούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από έναν σοβαρό, καλά εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο αντίπαλο θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους υπευθύνους του τυχοδιωκτισμού. Από την άλλη, οι όποιες εδαφικές κατακτήσεις της Τουρκίας θα παρέμεναν παράνομες, με ανυπολόγιστο πολιτικό και οικονομικό κόστος για την ίδια. Είναι επείγουσα ανάγκη όσοι σήμερα εθελοτυφλούν να καταλάβουν ότι θα υπηρετούσαν την ειρήνη και την ίδια την Τουρκία εάν υιοθετούσαν μια σθεναρή πολιτική που θα έθετε όρια στον Ερντογάν, που θα εξασφάλιζε ότι οι απειλές του θα μετατραπούν αναγκαστικά σε μπλόφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή