Οι ελέφαντες και οι Τραμπ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδέχεται να πρόκειται για (μεγαλο)αστικό μύθο, διάβασα πάντως πως όταν η πρώτη σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ τού πρότεινε να βαφτίσουν τον γιο τους Ντόναλντ Τζούνιορ, ο Μεγάλος δυσανασχέτησε. Ο αστήρ της τρίτης (και χειρότερης, κατά την ομολογία της αδερφής του) γενιάς της οικογενειακής δυναστείας, φοβήθηκε ότι ο διάδοχός του δεν θα είχε την οξύνοιά του, οπότε θα ατιμαζόταν το ένδοξο ονοματεπώνυμο. Στο πρόσφατο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων αποδείχτηκε πως ο φόβος του πατρός ήταν υπερβολικός: ο Τζούνιορ έλαμψε με την αστραφτερή ευφυΐα του και τον συνετό λόγο του.

«Οι ριζοσπαστικές αριστερές πολιτικές του Τζο Μπάιντεν θα σταματήσουν αμέσως την οικονομική ανάκαμψη» είπε μεταξύ άλλων, βυθίζοντάς μας στην απορία για το τι εννοούν ως αριστεροσύνη στις ΗΠΑ. «Ο Μπάιντεν», συνέχισε, «θα πάρει τα χρήματα από την τσέπη σας και θα τα πετάξει στον βάλτο. Ο Μπάιντεν είναι το Τέρας του Λοχ Νες. Παραμονεύει στον βάλτο». Δυο χρόνια πριν, πάλι Αύγουστο, οι παρατηρήσεις του ήταν εξίσου διεισδυτικές: «Είναι τρομαχτικό πόσο μοιάζει το πρόγραμμα των ναζί της δεκαετίας του ’30 με το πρόγραμμα των Δημοκρατικών»…

Για να βοηθήσει την πολιτικοοικονομική επιχείρηση του πατέρα του –ή για να θέσει υποψηφιότητα να σώσει κι αυτός κάποτε την Αμερική–, ο Τζούνιορ αποφάσισε να κάνει τη μόνη δουλειά που έμαθε να κάνει, σαν αργόσχολο μεγιστανόπουλο: τη δουλειά του κυνηγού. Αρματώθηκε λοιπόν και βγήκε να κυνηγήσει το Τέρας του Βάλτου, τον Τζο Μπάιντεν. Η θηρευτική του εμπειρία τεράστια. Το μαρτυρούν οι θριαμβευτικές φωτογραφίες του, με καραμπίνες και μαχαίρια, δίπλα στα νεκρά θηράματά του, συνήθως προστατευόμενα είδη: ελέφαντες, κροκόδειλοι, λεοπαρδάλεις, αντιλόπες, βουβάλια, αγριοπρόβατα της Μογγολίας. Τα σκοτώνει «χάριν αναψυχής» σε Αμερική, Αφρική και Ασία, μόνος του ή με κάποιον αδερφό ή ανιψιό του. Σόι πάει η αλαζονευόμενη ανοησία, πιστοποιημένη και από τις «εξηγήσεις» του, στο τουίτερ, πού αλλού: «Χωρίς τα δολάρια των κυνηγών δεν θα είχαν απομείνει πολλά χρήματα στην Αφρική».

Το 2018 ο Μέγας Τραμπ επιχείρησε δις να κάνει ένα δωράκι στον Τζούνιορ και τους ομοίους του: να τους επιτρέψει να εισάγουν στις ΗΠΑ τα κυνηγετικά τους τρόπαια. Ο σάλος δεν του το επέτρεψε. Αν έλεγε πως «το παιδί ήθελε απλώς να φέρει τους χαυλιόδοντες για να τους δωρίσει στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων», που έχει έμβλημα τον ελέφαντα, κάτι θα κατάφερνε. Λέει άλλωστε πολύ χειρότερα για πολύ καιρό και πάλι πείθει πολλούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή