Παράγοντας καλές ειδήσεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η καλή είδηση της ημέρας: μια ελληνική startup εξαγοράστηκε από πολυεθνικό κολοσσό για 360 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ελληνική επιχείρηση (η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει γίνει έως τώρα), υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία αυτή «καταδεικνύει πως το οικοσύστημα των startups που έχουμε ανθεί και ενδυναμώνεται συνεχώς».

Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και σε όλες τις συγγενείς περιπτώσεις, το μυστικό της επιτυχίας έγκειται στα ανακλαστικά: εντοπίζεται το κενό στην αγορά και εξελίσσεται γρήγορα και συστηματικά η ιδέα. Εν προκειμένω, η InstaShop κατάφερε να αναπτύξει επιτυχημένα το μοντέλο του on-demand grocery, σε πολλαπλές αγορές – πόλεις, ξεκινώντας από το Ντουμπάι πριν από πέντε χρόνια. Ειδικά την περίοδο του lockdown, έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες του να κάνουν τις παραγγελίες τους από σούπερ μάρκετ αλλά και τοπικά καταστήματα και να παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους όποτε αυτοί θελήσουν (χθεσινή «Κ», σελ. 24).

Με την πανδημία να πλήττει καθοριστικά τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού –και– στην Ελλάδα, η συζήτηση για τον αναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου επεκτείνεται και εντείνεται.

Διαβάζοντας άρθρα και εκθέσεις ειδικών, οικονομολόγων, αρμοδίων συμβούλων και επιχειρηματιών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί μαζί με την αναμενόμενη ύφεση προσφέρεται και μια ευκαιρία φυγής προς τα εμπρός. Οι αρμόδιοι υπογραμμίζουν ότι «επωφελούμενοι από τους πόρους που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιταχύνοντας τις εξυγιαντικές μεταρρυθμίσεις, έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα».

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα, που συνδέεται με την καινοτομία και την τεχνολογία, αποτελεί μέρος του «υποδείγματος», το οποίο ονομάζεται «οικονομία της γνώσης»· μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται όπως ο τουρισμός. Απαιτεί άλλα εργαλεία πολιτικής, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η αξιοποίηση των νέων επιστημόνων. Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας αποδεικνύει διαρκώς όχι μόνον επάρκεια αλλά και πολλές δεξιότητες, εξωστρέφεια, ικανότητες συνεργασίας. Και είναι ίσως αυτή η χρονική στιγμή, η τόσο δυσοίωνη για την οικονομία όλου του πλανήτη, η ευκαιρία να μετατρέψει η Ελλάδα το brain drain από θρηνητική αιμορραγία σε δραστική συμβολή στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της. Και οι startups έχουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή «καλών ειδήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή