Εκλογές στη Μασαχουσέτη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Αυτές, όμως, δεν αφορούν μόνον την προεδρία, αλλά και το ένα τρίτο των γερουσιαστών και το σύνολο των βουλευτών.

Στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, που δεν λειτουργεί όπως τα ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά όπου η κυβέρνηση έχει και την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα, το Κογκρέσο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει σημασία η ελληνική φωνή να είναι παρούσα και, ει δυνατόν, ενισχυμένη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε ελληνικής καταγωγής βουλευτές που ελπίζουμε ότι θα επανεκλεγούν. Ταυτόχρονα, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης παρουσιάζεται η ευκαιρία ο αριθμός αυτός να αυξηθεί με την υποψηφιότητα της Ναταλίας Λινού, η οποία διεκδικεί το δημοκρατικό χρίσμα στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης.

Η επικράτησή της δεν είναι εύκολη καθώς οι διεκδικητές είναι πολλοί και έχουν διαθέσει πολύ περισσότερα χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία.

Αν τα καταφέρει πάντως, ανοίγει ο δρόμος για την άνετη εξασφάλιση της έδρας, καθώς η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είναι από τα προπύργια των Δημοκρατικών. Αυτή τη στιγμή ανήκει στον Τζο Κένεντι, εγγονό του Ρόμπερτ Κένεντι, ο οποίος είναι τώρα υποψήφιος για τη Γερουσία.

Η συγκυρία προσδίδει στην υποψηφιότητα της Λινού ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς είναι επιδημιολόγος. Σε μια περίοδο όπου η ανθρωπότητα αγωνίζεται ενάντια στον κορωνοϊό, η παρουσία της στο Κογκρέσο θα ωφελήσει την Αμερική.

Με δεκαετή εμπειρία στα Ην. Εθνη, και ενασχόληση στη Νέα Υόρκη με την αντιμετώπιση του Εμπολα, θα εστιάσει στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα επιδείξει ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Εξ ου και η στήριξη που εξασφάλισε από την ομογενειακή οργάνωση HALC (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας).

Το επόμενο δίμηνο η ενασχόληση με τις αμερικανικές εκλογές θα είναι συνεχής, τόσο γιατί η μελλοντική πορεία της υπερδύναμης μας αφορά όλους, όσο και γιατί η στάση των ΗΠΑ στα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό έχει εξαιρετική σημασία.

Ενδεχόμενη επικράτηση της Ναταλίας Λινού στις προκριματικές των Δημοκρατικών, στη Μασαχουσέτη, την Τρίτη, θα ενισχύσει την ελληνική φωνή στο Κογκρέσο και ταυτόχρονα θα φέρει στην ενεργό πολιτική μια καταρτισμένη επιστήμονα που έχει τόσο ανάγκη σήμερα η Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή