Θεωρείο (01/09/20)

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη… κίτρινη

Δύο φορές έχουμε γλιτώσει το τελευταίο διάστημα την ταξιδιωτική οδηγία από τους Βρετανούς που θα έβαζε υποχρεωτικά σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από Ελλάδα. Και τις δύο χάρη σε προσωπική παρέμβαση και ενεργοποίηση του Γεραπετρίτη, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές διασυνδέσεις στο Λονδίνο και αποσόβησε μια δυσφήμηση για τη χώρα. Με ποδοσφαιρικούς όρους θα λέγαμε πως γλιτώσαμε δεύτερη κίτρινη και… αποβολή.

Ολίγον… παραίτηση

«Συγγνώμη, λάθος, δεν ήθελα να διαγραφώ», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χθεσινής στάσης Ελληνίδας βουλευτού, καθώς με το καλημέρα της «νέας χρονιάς» ξεκίνησαν και τα κωμικοτραγικά σκηνικά στην ελληνική πολιτική σκηνή. Συγκεκριμένα, η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, ενώ αρχικά είχε ζητήσει την ανεξαρτητοποίησή της από την Κ.Ο. του κόμματος με το οποίο εξελέγη, μετά το… πήρε πίσω. Η αρχική επιθυμία της εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή της, καταθέτοντας μάλιστα τη σχετική επιστολή στο προεδρείο της Βουλής. Λίγη ώρα μετά, περίπου στις 12.30, έγινε γνωστό ότι μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας την… ακύρωση της διαδικασίας. «Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι «η επιστολή έχει ήδη πρωτοκολληθεί» και προσθέτοντας πως, αν θέλει, μπορεί να κάνει… δήλωση επανένταξης. Η λέξη «κωμικοτραγικό» νομίζω πως αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση.

Η βαθμολογία του Mαξίμου

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία, εισηγητής από κυβερνητικής πλευράς ήταν ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου. Η κρισιμότητα του νομοσχεδίου δείχνει, αν μη τι άλλο, την εμπιστοσύνη του Μαξίμου στο πρόσωπο του βουλευτή και γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος. Το αποτέλεσμα δε, όπως μου μετέφεραν, ήταν ιδιαιτέρως θετικό για τον 39χρονο, καθώς στην Ηρώδου Αττικού έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα.

Δεξιό δείπνο στη Μάνη

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει και προ θερινής ανάπαυλας πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε τις καλοκαιρινές διακοπές του στο Λουτράκι. Η Κορινθία, ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος νομός της Πελοποννήσου όπου βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός. Στις αρχές Αυγούστου ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μίνι διακοπές στο όμορφο Λιμένι της Μάνης και εκεί συνέφαγε με ενδιαφέρουσα παρέα. Στο ίδιο τραπέζι ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας), Δημήτρης Μαρκόπουλος (Β΄ Πειραιά) και Σπύρος Πνευματικός (Ευβοίας), καθώς άπαντες ήταν στην ευρύτερη περιοχή για διακοπές. Στην ίδια παρέα ήταν και ο δήμαρχος Καλαμάτας. Μενού, φυσικά, η εγχώρια πολιτική σκηνή με φόντο τα ελληνοτουρκικά. Περιττό να πω ότι, όπως μου μετέφερε εις εκ των παρευρισκομένων, η παρέα είχε παρόμοιες και ιδιαίτερα σκληρές απόψεις όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Μπορεί να φταίει και η περιοχή βέβαια, καθώς στη Μάνη ευδοκιμούν οι δεξιές απόψεις.

Ο «μικρός Μάκης»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πάντως, είχε και δυσάρεστα εντός του καλοκαιριού, καθώς έχασε πριν από λίγες ημέρες, πλήρη ημερών, τον θείο του Ευτύχιο Βορίδη. Ο εκλιπών υπήρξε προσωπικός γιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το άγνωστο παρασκήνιο είναι ότι ο ιδρυτής της Ν.Δ., που εμπιστευόταν πολύ τον σπουδαίο καρδιολόγο, του είχε πει «να πεις στον μικρό να βάλει μυαλό» για «να έρθει στη Ν.Δ.». Οπου «μικρός» ήταν ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ριζοσπαστικοποιημένος στα πολύ δεξιά, καθώς συνδικαλιζόταν στο Κολλέγιο Αθηνών με τους «Ελεύθερους Μαθητές». Ο «μικρός» μπορεί να άργησε, αλλά έστω και με καθυστέρηση ετών κατέληξε στη Ν.Δ.

Καλοκαιρινοί γάμοι

Το καλοκαίρι είναι ούτως ή άλλως περίοδος γάμων, ακόμα και εν μέσω κορωνοϊού. Ετσι, στο κλαμπ των παντρεμένων πέρασαν εντός του Αυγούστου τρία στελέχη της νέας γενιάς: ο 37χρονος εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, που παντρεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ναύπλιο, ο 33χρονος βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης, που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στην αιγαιοπελαγίτικη Κύθνο, και, τέλος, ο 32χρονος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης που, αν και εκ Πατρών ορμώμενος, επέλεξε την Αθήνα. Στον γάμο του τελευταίου, μάλιστα, έδωσαν το «παρών» τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Η στήλη εύχεται βίον ανθόσπαρτον και στους τρεις.

Ανταλλαγή προϊόντων

Ενα ενδιαφέρον πηγαδάκι στήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Τασούλας και Γιώργος Παπανδρέου συνομίλησαν στα πεταχτά με κεντρικό θέμα τα… προϊόντα που βγάζουν οι ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε στον πρωθυπουργό πως ο ΓΑΠ τού έφερε δώρο κρασί από την Αχαΐα και εκείνος του ανταπέδωσε το δώρο με τυρί εξ Ιωαννίνων. Τότε ο πρωθυπουργός απάντησε χαριτολογώντας: «Μένει να φέρω εγώ λάδι από την Κρήτη».

Ανοιγμα στην… Αριστερά

Σε ανασχηματισμό αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Κρίσιμο είναι ποιος θα αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου που κατέχει σήμερα ο Αλέξης Χαρίτσης και έχει ζητήσει κατά πληροφορίες να «ανασχηματιστεί». Ιδανική θα εθεωρείτο η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία όμως έχει ξαναπεράσει προεκλογικά από τη θέση αυτή. Κατά τις ίδιες πηγές, φαβορί για τη θέση είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν συνιστά και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανοίγματος στο Κέντρο, καθώς η ρητορική του είναι αυστηρά αριστερή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή