Οπως το πέρασμα ενός κομήτη

Οπως το πέρασμα ενός κομήτη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άνοιξη του 1948, ο εικοσάχρονος Αμερικανός απόφοιτος της Γεωλογίας Ευγένιος Σουμέικερ σκέφτηκε κάτι τρελό: ότι μέσα στη δική του γενιά ο άνθρωπος θα έχει περπατήσει στο φεγγάρι. Μάλιστα, όταν διερωτήθηκε τι είδους άνθρωπος θα μπορούσε να είναι αυτός που θα επισκεφθεί πρώτος το φεγγάρι, συνειδητοποίησε ότι η απάντηση ήταν εύκολη: γεωλόγος – όπως ο ίδιος.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 1963, ο Σουμέικερ ήταν από τους πρώτους υποψήφιους που θα περιλαμβανόταν στην ομάδα του προγράμματος «Απόλλων». Τότε, διαγνώστηκε με τη νόσο του Αντισον: την πρωτοπαθή ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων που οφείλεται σε χρόνια αυτοάνοση καταστροφή τους. Με άλλα λόγια, το φεγγάρι θα παρέμενε ένα όνειρο – για τον ίδιο, προσωπικά, διότι κατά τα άλλα η «τρελή» σκέψη που έκανε το 1948 επαληθεύτηκε, ως γνωστόν, το 1969.

«Οταν έχεις την ίδια έμμονη ιδέα επί δεκαπέντε χρόνια», δήλωσε τότε ο Σουμέικερ, «σημαίνει ότι δεν θα σου φύγει τόσο εύκολα». Ετσι, μπορεί να μην επισκέφθηκε ποτέ τον δορυφόρο τη Γης, ως αστρογεωλόγος όμως πλέον, εκπαίδευσε αστροναύτες, σχολίασε τηλεοπτικά την προσσελήνωση του 1969, κυρίως όμως μελέτησε με τηλεσκόπιο τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, που σχημάτιζαν οι κομήτες, οι μετεωρίτες και οι αστεροειδείς. Μαζί με τη γυναίκα του Κάρολ και τον συγγραφέα Ντέιβιντ Λέβι, ανακάλυψε δεκατρείς κομήτες, με πιο γνωστό τον Σουμέικερ-Λέβι 9, ο οποίος, πριν από μερικά χρόνια, προσέφερε στους αστρονόμους το σπάνιο, εντυπωσιακό θέαμα να συντριβεί στην επιφάνεια του πλανήτη Δία.

Το ζεύγος Σουμέικερ αναζητούσε ίχνη ανάλογων προσκρούσεων και στη Γη. Δυστυχώς όμως, σε ένα τέτοιο ταξίδι στην Αυστραλία, σε μετωπική σύγκρουση με άλλο αυτοκίνητο, η Κάρολ επέζησε αλλά ο Ευγένιος σκοτώθηκε επιτόπου.

Το εκπληκτικό είναι πως η αστρονομική κοινότητα δεν ξέχασε τον Σουμέικερ. Τον Ιούλιο του 1999, ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το Lunar Prospector, καρφώθηκε στη Σελήνη μεταφέροντας ένα δοχείο με την τέφρα του Σουμέικερ. Η διαστημική τεφροδόχος περιβαλλόταν από ένα κείμενο: το απόσπασμα από τον μονόλογο της σαιξπηρικής Ιουλιέτας (Γ΄ Πράξη, Β΄ Σκηνή): «Ελα, καλή μου νύχτα: έλα μου με αγάπη,/ νύχτα μαυρόφρυδη, έλα μου με τον Ρωμαίο·/ κι όταν πεθάνει πάρ’ τον, σκόρπα τον αστράκια/ και τόσο τ’ ουρανού την όψη θα λαμπρύνει που όλος ο κόσμος θα ερωτευτεί τη νύχτα/ και πια δεν θα λατρεύει τον λαμπρόφωτο ήλιο» (μτφρ. Βασίλη Ρώτα).

Κάπως έτσι, γράφει ο Λέβι (David H. Levy) στο βιβλίο του «Stary Night. Astronomers and Poets Read the Sky» (Prometheus Books), «δύο άνδρες, συγγραφέας ο ένας, γεωλόγος ο άλλος, αναπαύονται τώρα ο ένας πλάι στον άλλο πάνω στη Σελήνη».

Κάτι τέτοιες ιστορίες συνεπαίρνουν και συγκινούν τον κύριο Γκρι. Γι’ αυτό και τις μοιράζεται με τους φίλους του – παρότι τον μελαγχολούν λίγο. Οχι μόνο για τις ατυχίες που χτύπησαν έναν άνθρωπο όπως ήταν ο Σουμέικερ, όσο για την ακλόνητη πίστη, την επιμονή και τη δίχως όρια προοπτική που τον χαρακτήριζαν. Για το ότι μια τέτοια πίστη είναι τόσο σπάνια.

«Η ειρωνεία», μου είπε ο κύριος Γκρι, «είναι ότι, όπως έδειξε σε ένα ποίημα (το «I am Like a Slip of Comet…» – Είμαι όπως το πέρασμα ενός κομήτη) ο Τζέραρντ Μάνλεϊ Χόπκινς, Αγγλος ποιητής της βικτωριανής περιόδου, το πέρασμα ενός κομήτη θυμίζει τον ανθρώπινο βίο: έρχεται από μιαν άβυσσο, γίνεται ολόφωτος χάρη στον ήλιο, ώσπου χάνεται ξανά μέσα στο αχανές σκότος».

Ο κύριος Γκρι μελαγχολεί διότι αισθάνεται ότι δεν έχει την εσωτερική στερεότητα ενός Σουμέικερ. Η συγκίνησή του όμως ξεπλένει τη λύπη: συγκίνηση από αυτή την ανεξίτηλη σφραγίδα ανθρώπινης αλληλεγγύης που φέρει μαζί της όλα εκείνα τα ψήγματα των ονείρων του ανθρώπου και της τέχνης του: ο ακάματος ονειροπόλος γεωλόγος και ο Μεγάλος Βάρδος να σκονίζονται κάπου στο σεληνιακό τοπίο, κάτω από το φως των άστρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή