49 χρόνια πρίν… 22.Ι.1965

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΡΕΪ ΓΚΡΟΜΥΚΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ: Εις τας παραμονάς της συζητήσεως της προσφυγής της Κύπρου εις την Γενικήν Συνέλευσιν του ΟΗΕ, η Σοβιετική Ενωσις πολλαπλασιάζει τας επισήμους διευκρινήσεις της νέας στάσεώς της έναντι του Κυπριακού, όπως διεμορφώθη κατόπιν της προσεγγίσεως με την Τουρκίαν. Ούτω, ο κ. Γκρομύκο υπό μορφήν συνεντεύξεώς του προς την εφημερίδα «Ισβέστια», επίσημον όργανον της σοβιετικής Κυβερνήσεως, εδήλωσε σαφώς ότι: α) Η Ρωσία είναι κεκηρυγμένη υπέρ της «ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητος της Κυπριακής Δημοκρατίας»· β) «η ρύθμισις του προβλήματος πρέπει να στηριχθή εις τον σεβασμόν των νομίμων δικαιωμάτων των Κυπρίων των δύο εθνοτήτων, Ελλήνων και Τούρκων· γ) η «ομοσπονδιακή μορφή θα ηδύνατο να επιλεγή, με ενιαίαν κεντρικήν Κυβέρνησιν, ενιαίαν οργάνωσιν αμύνης, κεντρικόν διοικητικόν και δικαστικόν μηχανισμόν». Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβεν τα περί μη αναμίξεως «άλλων» και της καταργήσεως των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ ΕΔΑ:  […] Τα στελέχη της αριστεράς, ανησυχούντα ζωηρώς διά τας εις βάρος των εσωτερικάς επιπτώσεις των δηλώσεων Γκρομύκο, εξέδωσαν την 2αν πρωινήν ανακοίνωσιν εις την οποίαν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν όμως στις δηλώσεις αυτές απόψεις, αναφερόμενες στο θέμα της έκτασης της εφαρμογής των αρχών της αυτοδιάθεσης και της δυνατότητας εσωτερικής κρατικής διάρθρωσης, με τη μορφή της ομοσπονδίας, που επιδέχονται ερμηνείες, επί των οποίων η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι σύμφωνη».

ΠΕΡΣΙΑ: Τεχεράνη, 21.- Ο πρωθυπουργός της Περσίας κ. Χασάν Αλή Μανσούρ υπέστη δολοφονικήν επίθεσιν σήμερον ενώ κατήρχετο του αυτοκινήτου του διά να εισέλθη εις την Βουλήν. Ο κ. Μανσούρ εδέχθη δύο σφαίρας περιστρόφου εις τον λαιμόν και το ήπαρ. Ο δράστης, Μωχάμεντ Μποκαράι, φοιτητής, 20 ετών, συνελήφθη.

ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ «Η ΣΙΩΠΗ»: Επί τέλους! Εφθασε και στην Ελλάδα το φιλμ που απετέλεσε παντού το συνταρακτικό θέμα της ημέρας! Το ρεαλιστικό αριστούργημα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Η σιωπή». Με δύο καταπληκτικές Σουηδέζες σταρ. Ινγκριντ Τούλιν, Γκούνελ Λίντμπλομ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή