49 χρόνια πρίν στην «Κ» 26.Ι.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 26.Ι.1965

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΣΩΡΤΣΙΛ: Λονδίνον, 25.– Την πρωίαν της παρελθούσης Κυριακής [24 Ιανουαρίου 1965] έσβησεν ήρεμα, χωρίς πόνον και αγωνίαν, ο σερ Ουΐνστον Τσώρτσιλ. Εις την σιωπηράν αυτήν μάχην ο παλαίμαχος αγωνιστής δεν υπέκυψεν αμέσως, παρά την καταβολήν των δυνάμεών του από το γήρας. […] Ο θάνατός του, μολονότι ανεμένετο, προεκάλεσε βαθείαν οδύνην […] εις ολόκληρον τον κόσμον […] όπου φίλοι και αντίπαλοι εξαίρουν την προσωπικότητα και τον τεράστιον ιστορικόν ρόλον του. Οι κώδωνες των εκκλησιών ηχούν πενθίμως εις την βρετανικήν πρωτεύουσαν, όπου ο εκλιπών ηγέτης είχεν συναγείρει τας δυνάμεις της ελευθερίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιον Πόλεμον με το βροντώδες σύνθημά του: «Ουδέποτε θα παραδοθώμεν».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Βουλή διέκοψε χθες επί 5 λεπτά την συνεδρίασίν της εις μνήμην του Ουΐνστον Τσώρτσιλ […]. Λαβών τον λόγον ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιος Παπανδρέου είπεν ότι ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ υπήρξεν αληθώς μέγας. Εις μίαν κρισιμωτάτην ώραν της ιστορίας τού ανετέθη η ευθύνη της σωτηρίας του ελευθέρου κόσμου και απεδείχθη άξιος της μεγίστης ευθύνης. Εγινε «Πατήρ της Νίκης».

ΠΕΡΙ «ΣΠΟΥΔΑΡΧΗΔΟΥ»: Νέαν έκπληξιν προεκάλεσεν η πρωτοφανής εις βιαιότητα επίθεσις του ετέρου εκ των πρωινών κυβερνητικών οργάνων εναντίον του υιού του κ. πρωθυπουργού. Εις άρθρον της την Κυριακήν, η «Ελευθερία» [του Πάνου Κόκκα και υποστηρίζουσα τον Κωνσταντίνον Μητσοτάκην] εχαρακτήρισε τον κ. Ανδρέαν Παπανδρέου ως «σπουδαρχήδην» και «ανευθυνοϋπεύθυνον», ο οποίος εκ δόλου ή και μωρίας, εματαίωσε την Ενωσιν [της Κύπρου με την Ελλάδα κατά τα προβλεπόμενα υπό του Σχεδίου Ατσεσον]. Τους αυτούς χαρακτηρισμούς επεφύλαξεν η εφημερίς και διά τον πρόεδρον της Κύπρου κ. Μακάριον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή