Το τέταρτο κύμα της κρίσης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερη τόνωση ηθικού δεν θα μπορούσαν να έχουν οι εξ Ευρώπης σύνεδροι του Νταβός: Οι πιο δημοφιλείς δείκτες των τελευταίων χρόνων, οι δείκτες PMI (που προκύπτουν από ερωτηματολόγια σε στελέχη επιχειρήσεων και δίνουν ενδείξεις για την τάση της παραγωγής, της πραγματικής οικονομίας) επιβεβαιώνουν το επιχείρημα πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ενισχύεται: Η γερμανική παραγωγή μαρσάρει με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας σχεδόν. Ως κι η γαλλική οικονομία μοιάζει να φρενάρει τη συρρίκνωσή της. Συνολικά, η Ευρωζώνη δείχνει -ή εκεί καταλήγουν τα στελέχη που ερωτήθηκαν- να βρίσκεται στην πιο σφριγηλή της περίοδο από το 2011.

Το ευρώ έκανε άλμα στην ανακοίνωση – κι έμεινε ψηλά καθώς τα καλά νέα συνεχίστηκαν: Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, το καθαρό αποτέλεσμα των συναλλαγών της με τον υπόλοιπο κόσμο δηλαδή, έδειξε πλεόνασμα-ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Ομως οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες και τα ομόλογα υποχώρησαν. Μετά από καιρό που οι αγορές αγνοούν επιδεικτικά τα κακά νέα, τώρα δείχνουν να κουράζονται και από τα καλά.

Οι αισιόδοξοι δείκτες είναι απαραίτητοι για να υποστηρίξουν το στόρι ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Θα σηματοδοτούσαν και happy end – αν η ιστορική εξέλιξη ήταν πεπερασμένη και σταματούσε κάπου εδώ. Αλλά οι καιροί αλλάζουν, δεν είναι πλέον η ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Νταβός. Αν το σκεφτείς, κανενός η οικονομία δεν είναι πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η ανησυχία αρχίζει να μεταναστεύει πέρα και πάνω από τις χρηματοοικονομικές ή δημοσιονομικές εξελίξεις.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εκφώνησε μια αιχμηρή ομιλία για την ασφάλεια και τον σεβασμό των θαλασσίων συνόρων με σαφείς αιχμές στις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας, και την ισχυρή διεκδίκηση των διαφιλονικούμενων βραχονησίδων. Σε κλειστή συνάντηση στο Νταβός, Κινέζος επιχειρηματίας μίλησε περί σκέψεων του Πεκίνου για χειρουργική επέμβαση κατάληψης των βραχονησίδων, ώστε να αποκλειστεί μια γενικευμένη σύρραξη που θα ενέπλεκε και τις ΗΠΑ. Πράγματα που θα ακούγονταν σαν όχι απλώς γραφικά παραληρήματα, αλλά προϊόντα αρρωστημένης φαντασίας λίγα χρόνια πριν, σήμερα απλώς προκαλούν αγωνία – δεν εκπλήττουν. Η θάλασσα της Ανατολικής Κίνας είναι «νέα είσοδος» στη λίστα με τις δυνητικά καυτές ζώνες του πλανήτη. Παράλληλα, συνεχίζουν να μένουν ενεργές οι παραδοσιακές εστίες έντασης.

Ο Ιρανός πρόεδρος ξανασύστησε τη χώρα του στη διεθνή κοινότητα, επανέλαβε ότι δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς – προκαλώντας την αντίδραση του Ισραηλινού προέδρου: σε άλλο πάνελ ο Σ. Πέρες είπε πως το Ιράν αντιτίθεται στην ειρήνευση. Διακόσια πενήντα χιλιόμετρα ανατολικά του Νταβός, στα βόρεια παράλια της λίμνης Λεμάν, η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία «Γενεύη ΙΙ» κόλλησε σε αντιπαραθέσεις πριν καν αρχίσει. Η πολιορκημένη Τουρκία, η στριμωγμένη Ουκρανία, η αδιέξοδη Ινδία – οι οικονομικές εξελίξεις πια περνούν κάτω από την ομπρέλα των γεωπολιτικών κινδύνων που μπορούν να πυροδοτήσουν.

Η αύρα του Κίσινγκερ επιστρέφει: Η «ελβετική εκδρομή» θύμισε ότι πλησιάζει το τέταρτο κύμα της κρίσης που ξεκίνησε το 2007: Πρώτα έσκασε το κύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης – τράπεζες κατέρρευσαν οι αγορές πάγωσαν. Πριν καλά-καλά αποσυρθεί, ήρθε αυτό της οικονομικής κρίσης – η μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης, η λιτότητα, η ανεργία. Ακολούθησε, ως συνέπεια, το κύμα της κοινωνικής κρίσης σε πολλές χώρες, η πολιτική αναταραχή. Τώρα, έρχεται το τέταρτο και τελευταίο. Τα γεωπολιτικά μέτωπα ξυπνούν. Θα φέρουν βίαιες ανακατατάξεις σε ένα κόσμο που τα τελευταία χρόνια μετά βίας έμαθε να πορεύεται με ανεπαίσθητες μεταβολές αριθμητικών δεικτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή