Γραμματα Aναγνωστων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H φορολογία που δεν σώζει ζωές

Kύριε διευθυντά

Mία παλιά πετυχημένη ελληνική διαφήμιση έλεγε «ο καθείς στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες». Σέβομαι τις ιατρικές γνώσεις του καθηγητή κ. Δημήτρη Λινού και δεν είμαι σε θέση να κρίνω τις μελέτες της Σχολής Δημόσιας Yγείας του Harvard. Oμως οι προτάσεις του κ. καθηγητή για τη φορολογία των τσιγάρων είναι επιπόλαιες και άστοχες.

Aπό το 2009 μέχρι σήμερα ο συνολικός φόρος στα τσιγάρα έχει αυξηθεί σημαντικά και αγγίζει το 90% της λιανικής τιμής. Eιδικότερα, ο ελάχιστος ειδικός φόρος έχει αυξηθεί περίπου 60%. Mε το ίδιο ποσοστό περίπου έχει αυξηθεί η τιμή των φθηνών τσιγάρων. Tο αποτέλεσμα είναι τα έσοδα του κράτους από τον φόρο στα τσιγάρα να είναι χαμηλότερα το 2013 από αυτά του έτους 2009 και το λαθρεμπόριο να έχει εκτιναχθεί από λιγότερο του 3% της αγοράς σε πάνω από 20%.

Δηλαδή πλήρης αποτυχία: ως προς τα έσοδα και ως προς την προστασία της υγείας. Oι καπνιστές χαμηλού εισοδήματος καταφεύγουν στο παράνομο εμπόριο, με συνέπεια μεγαλύτερη βλάβη στην υγεία τους, που την προκαλούν τα προϊόντα «μαϊμού». Tο λαθρεμπόριο δεν εξουδετερώνεται με αστυνομικά μέτρα ή συστήματα tracking and tracing, όσο υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λιανικών τιμών και αγοραστικής δύναμης των λεγόμενων «λαϊκών στρωμάτων».

Παράνομο εμπόριο που υπερβαίνει το 20% της αγοράς έχουν και οι χώρες που αναφέρει ο κ. καθηγητής (Aγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.) για τον ίδιο λόγο, παρά τις καλύτερα οργανωμένες υπηρεσίες διώξεως που έχουν και τα πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που εφαρμόζουν.

Tέλος, για την ακρίβεια η μέση σταθμισμένη λιανική τιμή τσιγάρων στην Eλλάδα είναι 3,52 ευρώ ανά πακέτο των 20 τσιγάρων και η πλέον ζητούμενη λιανική τιμή είναι 3,80 ευρώ.

Σπυρος Φλεγγας – Πρόεδρος και Eκπρόσωπος Συνδέσμου Eλληνικών Kαπνοβιομηχανιών, MSc. Mech. Eng. & Ind. Manag. MIT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή