Ο Ερντογάν στην ξηρά, στη θάλασσα, στο Διάστημα

Ο Ερντογάν στην ξηρά, στη θάλασσα, στο Διάστημα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνηθίσει να απειλεί, να ρισκάρει και σχεδόν πάντα να επιτυγχάνει τον στόχο του. Δεν μπορεί να φαντασθεί ότι κάποια στιγμή τα πράγματα ίσως εξελιχθούν διαφορετικά. Τους τελευταίους μήνες έκρινε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, επιλέγοντας να αγνοήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μετωπική σύγκρουση με τόσους πολλούς παίκτες και τη ζημία που πιθανώς να προκαλέσει στη χώρα του. Διαμηνύει πως θα κάνει αυτό που θέλει, ενώ ταυτόχρονα ενοχλείται από αυτά που κάνουν όλοι οι άλλοι.

Ενοχλείται από την παρουσία της Γαλλίας στην Ανατ. Μεσόγειο, ενοχλείται από τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενοχλείται από τη συνεργασία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενοχλείται από την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν μερικώς το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο και, φυσικά, ενοχλείται εδώ και χρόνια από τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει από κοινού η Ελλάδα και η Κύπρος, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Αλλά τόση ενόχληση για τις άμεσες δράσεις και τις έμμεσες κινητοποιήσεις μιας ανίσχυρης χώρας που κάποιοι στην Τουρκία περιγράφουν ως «μύγα»; Και πώς κατάφερε «ένα πειρατικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο» να έχει τόσες συνεργασίες και συμμαχίες;

Από την άλλη, φυσικά, δεν υπάρχει πρόβλημα όταν ο ίδιος υπογράφει με έναν ηγέτη, που εκπροσωπεί τη μισή χώρα του, ένα μνημόνιο το οποίο όχι μόνο προκαλεί την κοινή λογική, αλλά το Κοινοβούλιο της χώρας αυτής αρνείται να το επικυρώσει.

Ούτε υπάρχει πρόβλημα όταν αποστέλλει στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη παραβιάζοντας τη σχετική απαγόρευση του ΟΗΕ. Ούτε όταν εισβάλλει στη Συρία. Ούτε όταν αγοράζει ρωσικούς S-400 εξοργίζοντας τις ΗΠΑ, αλλά και όλη τη στρατιωτική συμμαχία στην οποία τυγχάνει να ανήκει η Τουρκία.

Και όλα αυτά, πριν φθάσει κανείς στην «κανονικότητα» που εφαρμόζει το καθεστώς Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας και η οποία περιλαμβάνει φυλακίσεις χιλιάδων ενστόλων, δικαστών, δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών και άλλων, που κατηγορούνται ως οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια συνοδοιπόρος του Τούρκου προέδρου.

Σε αυτό το πρωτοφανές περιβάλλον, ο Ερντογάν δείχνει να επιδιώκει τη σύρραξη. «Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει τον στόχο του», δήλωσε πρόσφατα μιλώντας σε στρατιωτική σχολή, και, με τη γνωστή αλαζονεία, αναρωτήθηκε «ξέρουν οι Ελληνες τι πρόκειται να τους συμβεί εξαιτίας των ανίκανων και φιλόδοξων ηγετών τους;». Δεν περιορίστηκε όμως στους Ελληνες: «Ξέρουν οι Γάλλοι τι θα τους συμβεί εξαιτίας των ηγετών τους; Οι αδελφοί μας στη Βόρεια Αφρική και στον Περσικό Κόλπο δέχονται αυτό που θα τους συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;». Εδώ εκκολάπτεται κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν να είναι αργά.

Ηρθε και το δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Die Welt –η Αγκυρα το διέψευσε–, το οποίο, επικαλούμενο τουρκικές στρατιωτικές πήγες, ανέφερε ότι πριν από μερικές ημέρες ο Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του στην Αγκυρα να προχωρήσουν στη βύθιση ελληνικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Και όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας επανήλθε με τη σκέψη να καταρριφθεί ένα ελληνικό μαχητικό, και πάλι χωρίς να σκοτωθεί ο Ελληνας πιλότος.

Εθισμένοι στις εξαγγελίες του προέδρου τους, οι αξιωματούχοι, όπως και μεγάλο τμήμα του λαού της Τουρκίας, έχουν πειστεί ότι η χώρα τους είναι μια παγκόσμια στρατιωτική δύναμη η οποία μπορεί να απειλήσει, αλλά και να χτυπήσει, όποιον θεωρεί «ενοχλητικό» και, φυσικά, όποια χώρα παρεμποδίζει την εξάπλωση της Τουρκίας μέχρι τα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν.

Στην υπηρεσία αυτού του αφηγήματος, η διαστρέβλωση της αλήθειας και, κυρίως, ο επικίνδυνος μεγαλοϊδεατισμός έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Ο σύμβουλος του Ερντογάν για την εξωτερική πολιτική ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα υποφέρει από την πείνα, ότι στην Ευρώπη κανείς δεν έχει χρήματα στις τσέπες του και την ίδια ώρα ανακοίνωσε με ενθουσιασμό ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν μας είπε τα ευχάριστα νέα ότι η Τουρκία θα πάει στο Διάστημα… Ετσι, εκτός από την ξηρά και τη θάλασσα, θα υπάρχει και διαστημική δύναμη για την Τουρκία». Τα λόγια περιττεύουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή